Uitgeverij EPO dreigt 265.000 euro te moeten betalen by Vanessa Stojilkovic Thursday, Oct. 21, 2004 at 2:10 PM |
265.000 euro! Dat enorme bedrag eist de firma Hasbro van EPO omdat die Monopoly - L'Otan à la conquête1 du monde uitgegeven heeft. De multinational had een tijd geleden de Amerikaanse vice-minister van Defensie Wolfowitz in zijn raad van bestuur en beweert nu dat dit boek een namaak is van zijn spel Monopoly.
De multinational US Hasbro heeft op 16 mei 2003 de uitgeverij EPO gedagvaard voor de rechtbank van Parijs. Hij eist 150.000 euro voor schade aan haar merk, 100.000 euro voor "parasitisme" en 15.000 euro voor "kosten". Waarom in Parijs, hoewel EPO een Belgisch uitgever is? Omdat van Franse rechtbanken geweten is dat ze zaken van vrije meningsuiting en van namaak strenger pleegt te interpreteren.
Op 9 juli 2004 heeft Hasbro-Monopoly in eerste aanleg gelijk gekregen van een rechtbank in Parijs en werd de uitgever veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro. Die heeft beslist in beroep te gaan. Is het een gewoon handelsconflict? Helemaal niet.
Het "juridisch" voorwendsel is grof
Hasbro zegt dat het slachtoffer is van plagiaat. Het verbod om bestaande handelsmerken te gebruiken dient om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Een boek met een politieke analyse is uiteraard geen concurrentie voor de verkoop van een gezelschapsspel. Het boek van Michel Collon heeft misschien de elite van de Verenigde Staten in verlegenheid gebracht door hun strategie van globale oorlog te ontmaskeren. Maar wie kan in alle ernst beweren dat het de verkoop van het spel Monopoly zou doen dalen?
Een van de bestuurders van Hasbro was Paul Wolfowitz
Hij is nu vice-minister van Defensie en één van de strategen van de totale oorlog. Hij pleit al sinds 1991 voor een nieuwe aanval op Irak. Bij zijn aanstelling tot minister heeft hij die lucratieve activiteit stopgezet (Hasbro is een van de wereldleiders in de speelgoedindustrie). Maar business en politiek zijn communicerende vaten.
Het doel is de uitgever kapot maken
EPO (http://www.epo.be) is actief in Frankrijk en België en werkte zich de voorbije jaren in de kijker met een aantal opmerkelijke boeken over het VS-imperialisme. Zoals 11 september van Peter Franssen, Palestina van Lucas Catherine of de boeken van Calvo Ospina over de banden tussen de CIA, Bacardi en de Cubaanse maffia. Of het boek van Mohamed Hassan en David Pestieau over de bezetting van Irak. De uitgever vecht om zijn onafhankelijkheid te behouden tegenover de grote uitgevers die in handen zijn van de industrie en de financiële machten. Door dergelijke hoge sommen te eisen wil Hasbro het EPO duidelijk onmogelijk maken dit werk voort te zetten.