arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Indymedia-server FAQ
by bruno de bondt Thursday, Oct. 21, 2004 at 12:45 AM
bruno@indymedia.be

Op donderdag 7 oktober werden twee servers van Indymedia in beslag genomen door de FBI. Een week later werden ze zonder veel uitleg weer overhandigd. Omdat we de afgelopen weken heel wat vragen kregen over deze zaak, vind je hieronder enkele veelgestelde vragen op een rijtje, met links naar meer info.



Wat gebeurde er op donderdag 7 oktober?

London, donderdag 7 oktober, omstreeks zes uur 's avonds. Ten gevolge van een bevel uitgevaardigd door het FBI, worden de harde schijven van twee Indymedia-servers in beslag genomen door de Amerikaanse overheid.

Het bedrijf waar Indymedia de servers huurde, het Amerikaanse Rackspace (met filiaal in London), stuurt na de FBI-actie een bericht naar Indymedia. Hierin deelt het bedrijf mee dat het besloot mee te werken met de FBI. Rackspace geeft in het bericht geen verdere informatie over het hoe en waarom van de actie. In gesprekken met medewerkers van Indymedia, liet Rackspace weten “dat ze geen enkele verdere informatie kon verstrekken over de inbeslagname”. Het bevel werd immers gegeven aan Rackspace zelf, en niet aan Indymedia.

Welke gevolgen had de actie uitgevoerd door de FBI?

Op de harde schijven die het FBI meenam, draaiden 24 Indymedia-websites (van de in totaal ongeveer 120 wereldwijd), die door de actie geheel of gedeeltelijk off line gingen. Ze waren niet meer te bereiken op internet.

De servers bevatten niet enkel bovenstaande Indymedia-websites. Ook enkele internetradio's maakten van de servers gebruik om hun uitzendingen mogelijk te maken (zogenaamde audiostreams), net als de BLAG-Linuxdistributie (een vrij te downloaden besturingssyteem) en verschillende andere projecten.

Wie gaf het bevel tot inbeslagname?

De inbeslagname gebeurde op bevel van het FBI. Over de precieze reden voor de actie bestaat twee weken na de actie nog steeds heel wat onduidelijkheid.

De woordvoeder van de FBI, Joe Parris, verklaarde op vrijdag 8 oktober aan het persagentschap Agence France Press dat “het niet om een FBI-actie ging, maar dat tot de inbeslagname werd overgegaan op vraag van de Italiaanse en Zwitserse overheid.” Parris zei dat de actie plaats vond in het kader van “een verdrag voor juridische bijstand”.

Hoewel Zwitserland intussen formeel ontkende iets met de zaak te maken te hebben, kreeg Indymedia Italië wel de bevestiging dat het bevel tot inbeslagname van de server zijn oorsprong vond in Bologna. En dit in het kader van een onderzoek naar de FAI (Informal Anarchist Federation).

Wat maakt een dergelijke actie mogelijk?

Internetprovider Rackspace verklaarde dat de actie uitgevoerd werd in het kader van de Mutual Legal Assistance Treaty, kortweg MLAT genaamd. Dit verdrag voorziet landen van de mogelijkheid elkaar bij te staan in zaken van “internationaal terrorisme, ontvoering en witwaspraktijken". In dit geval vroeg een Italiaanse rechter aan een Amerikaanse overheidsdienst om in London de harde schijven op te pikken bij de Britse afdeling van een Amerikaans bedrijf. Zonder dit fatsoenlijk te communiceren aan Indymedia.

Hoe zit het vandaag met de servers en de getroffen sites?

Twee dagen na de inbeslagname van de servers waren tien websites weer on line, dankzij het harde werk van talloze Indymedia-medewerkers. Enkele van die websites verloren wel hun archieven, helemaal of gedeeltelijk.

Op woensdag 13 oktober, een week na de inbeslagname, werden de harde schijven opnieuw overhandigd aan Rackspace. Bij de overhandiging, net als bij de inbeslagname, niet meer dan een bijzonder beknopte mededeling van provider Rackspace.

Indymedia beschouwde de schijven als “gehacked”, en controleerde ze grondig vooraleer ze opnieuw on line te zetten. Vandaag draaien de meeste getroffen websites opnieuw, sommige weliwaar zonder of met gedeeltelijke archieven. Een overzicht van de toestand van de websites vind je op www.indymedia.org/fbi.

Hoe zit het met deze site?

Deze website draait sinds januari 2004 op een server die in Brussel gehuisvest is. Hierdoor werd Indymedia.be niet getroffen door de FBI-actie in London en kon hij verder blijven draaien. Andere Indymedia's in België (Luik, Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen) zitten wel op de servers in London en gingen dus een tijdlang off line.

Krijgt indymedia veel steun?

Zowel de internationale als de Belgische Journalistenbond betuigden erg duidelijk hun steun aan Indymedia. Aiden White, de secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Journalisten, noemde de actie “een onaanvaardbare en indringerige internationale politie-actie tegen een netwerk dat gespecialiseerd is in onafhankelijke journalistiek”. White vervolgt: “De manier waarop dit gebeurde ruikt meer naar intimidatie van legitiem journalistiek onderzoek dan misdaadbestrijding.”

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Belgische Journalistenbond, schrijft in een mededeling: “De VVJ/AVBB is ontsteld over de censuur in de vorm van het lamleggen van een internetserver die Indymedia getroffen heeft.”

Ook verschillende Belgische politici zegden hun steun toe aan Indymedia. Stijn Bex, kamerlid van Spirit, stelde net als Ecolo parlementslid Zoé Genot al een vraag aan minister van Buitenlandse Zaken De Gucht. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen! stelde op zijn beurt een vraag aan de Europese Raad. Het is afwachten wat er uit de politieke bus komt.

Ook in de pers ging de FBI-actie niet onopgemerkt voorbij. De meeste Vlaamse kranten berichtten erover (de ene al uitgebreider dan de andere), en ook internationaal was er behoorlijk wat aandacht. Een overzicht van alle berichtgeving vind je op het Indymedia Documentation Project.

Naast bovenstaande steunbetuigingen kwamen er de afgelopen weken talloze persoonlijke berichten binnen waarin mensen zich solidair verklaarden met Indymedia.

Welke stappen onderneemt indymedia als reactie op de inbeslagname?

Indymedia onderzoekt momenteel samen met een aantal advocaten en organisaties, waaronder de Electronic Frontier Foundation (EFF), welke stappen mogelijk zijn.

Volgens de EFF, een organisatie gespecialiseerd in “digitale vrijheden”, was de FBI-actie illegaal: “This is a flagrant violation of the First Amendment. The government can't shut down the New York Times, and it can't shut down Indymedia."

Een juridische werkgroep van Indymedia onderzoekt eveneens op welke manier de Britse, Italiaanse, Zwitserse en Amerikaanse overheden betrokken waren bij de inbeslagname van de servers.

>> nog meer info op http://indymedia.org/en/static/fbi
>> Indymedia Solidarity Statement: http://solidarity.indymedia.org.uk/

Voor de volledigheid...
by bram Friday, Oct. 22, 2004 at 1:04 AM

De FBI heeft later elke betrokkenheid met de zaak ontkend. De woorden van de woordvoerder zouden door een AFP-journalist 'verkeerd begrepen' zijn.