De Indymedia-server FAQ by bruno de bondt Thursday, Oct. 21, 2004 at 12:45 AM |
bruno@indymedia.be |
Op donderdag 7 oktober werden twee servers van Indymedia in beslag genomen door de FBI. Een week later werden ze zonder veel uitleg weer overhandigd. Omdat we de afgelopen weken heel wat vragen kregen over deze zaak, vind je hieronder enkele veelgestelde vragen op een rijtje, met links naar meer info.
Wat gebeurde er op donderdag 7 oktober? London, donderdag 7 oktober, omstreeks zes uur 's avonds. Ten gevolge van een bevel uitgevaardigd door het FBI, worden de harde schijven van twee Indymedia-servers in beslag genomen door de Amerikaanse overheid.
Welke gevolgen had de actie uitgevoerd door de FBI? Op de harde schijven die het FBI meenam, draaiden 24 Indymedia-websites (van de in totaal ongeveer 120 wereldwijd), die door de actie geheel of gedeeltelijk off line gingen. Ze waren niet meer te bereiken op internet.
Wie gaf het bevel tot inbeslagname? De inbeslagname gebeurde op bevel van het FBI. Over de precieze reden voor de actie bestaat twee weken na de actie nog steeds heel wat onduidelijkheid.
Wat maakt een dergelijke actie mogelijk? Internetprovider Rackspace verklaarde dat de actie uitgevoerd werd in het kader van de Mutual Legal Assistance Treaty, kortweg MLAT genaamd. Dit verdrag voorziet landen van de mogelijkheid elkaar bij te staan in zaken van “internationaal terrorisme, ontvoering en witwaspraktijken". In dit geval vroeg een Italiaanse rechter aan een Amerikaanse overheidsdienst om in London de harde schijven op te pikken bij de Britse afdeling van een Amerikaans bedrijf. Zonder dit fatsoenlijk te communiceren aan Indymedia. Hoe zit het vandaag met de servers en de getroffen sites? Twee dagen na de inbeslagname van de servers waren tien websites weer on line, dankzij het harde werk van talloze Indymedia-medewerkers. Enkele van die websites verloren wel hun archieven, helemaal of gedeeltelijk.
Deze website draait sinds januari 2004 op een server die in Brussel gehuisvest is. Hierdoor werd Indymedia.be niet getroffen door de FBI-actie in London en kon hij verder blijven draaien. Andere Indymedia's in België (Luik, Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen) zitten wel op de servers in London en gingen dus een tijdlang off line. Zowel de internationale als de Belgische Journalistenbond betuigden erg duidelijk hun steun aan Indymedia. Aiden White, de secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Journalisten, noemde de actie “een onaanvaardbare en indringerige internationale politie-actie tegen een netwerk dat gespecialiseerd is in onafhankelijke journalistiek”. White vervolgt: “De manier waarop dit gebeurde ruikt meer naar intimidatie van legitiem journalistiek onderzoek dan misdaadbestrijding.”
Welke stappen onderneemt indymedia als reactie op de inbeslagname? Indymedia onderzoekt momenteel samen met een aantal advocaten en organisaties, waaronder de Electronic Frontier Foundation (EFF), welke stappen mogelijk zijn.
>> Indymedia Solidarity Statement: http://solidarity.indymedia.org.uk/ |
Voor de volledigheid... by bram Friday, Oct. 22, 2004 at 1:04 AM |
De FBI heeft later elke betrokkenheid met de zaak ontkend. De woorden van de woordvoerder zouden door een AFP-journalist 'verkeerd begrepen' zijn.