arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische ministers spelen pingpong in zaak inbeslaggenomen Indymedia-servers
by christophe callewaert Wednesday, Oct. 20, 2004 at 5:41 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De verschillende bevoegde ministers zijn niet happig om zich uit te spreken over de inbeslagname van de indymedia-servers en spelen de bal naar elkaar door. Dat blijkt uit de eerste reacties op de parlementaire vraag van ecolo-parlementslid ZoƩ Genot.

Toen de FBI twee weken geleden twee servers van indymedia in beslag nam, kwam er onmiddellijk reactie van enkele politici. Ondermeer Zoé Genot (Ecolo) en Stijn Bex (Spirit) beslisten om minister van Buitenlandse Zaken De Gucht aan de tand te voelen over de zaak. Aangezien er ook in België vier lokale sites plat gingen door de FBI-actie, wou Zoé Genot weten of De Gucht er aan dacht om uitleg te vragen aan de Britse en Amerikaanse autoriteiten.

De Gucht speelde echter de bal door naar zijn collega van Justitie Laurette Onkelinx (PS) die op haar beurt weigert de vraag te beantwoorden. De diensten van de Kamer van volksvertegenwoordigers stellen nu voor om de minister van Binnenlandse Zaken Dewael volgende week te ondervragen in de commissie Binnenlandse Zaken. « Is dit een lastige vraag, » vraagt Zoé Genot zich af.