Overheid wil redactiegeheim Indymedia NL schenden by Indymedia NL Wednesday, Oct. 20, 2004 at 7:04 AM |
Indymedia NL geeft het Openbaar Ministerie en de politie geen toegang tot webserver-loggegevens van http://www.indymedia.nl o.a. omdat dit een inbreuk zou betekenen op de persvrijheid.
PERSBERICHT Indymedia NL collectief - 19.10.2004
De Stichting Vrienden Van Indymedia ontving op 11 oktober 2004 een brief van het O.M. en de politie waarin zij toegang eisen tot 'IP-adres loggegevens' van website bezoekers in verband met een posting die onlangs op de website http://www.indymedia.nl verscheen.
Volgens principes van indymedia worden loggegevens niet bewaard, laat staan verstrekt aan derden. Dit om vrije nieuwsgaring zoveel mogelijk te stimuleren, een essentieel onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Het OM stelt dat Indymedia NL volgens de Telecommunicatiewet wettelijk verplicht is om informatie zoals loggegevens te bewaren en op aanvraag te verstrekken aan de staat. De wet verplicht Internet Service Providers (ISP) en kabelexploitanten de overheid toegang te verlenen om verkeer op hun datanetwerken af te luisteren. Zij moeten verplicht alle loggegevens gedurende drie maanden bijhouden. Het Indymedia NL collectief is echter geen ISP of een telecom provider, maar slechts de beheerder van een website.
Het Indymedia NL collectief beschouwt de wijze waarop het OM privé-informatie wil achterhalen als misbruik van de wet. Internetdiensten waar "overgebrachte inhoud wordt geleverd" of waar deze redactioneel wordt "gecontroleerd", zoals de open-publicatie nieuwssite Indymedia.nl, zijn expliciet van de Telecommunicatiewet gevrijwaard. Met dreigementen probeert de politie samen met het Openbaar Ministerie een onafhankelijk nieuwsmedium haar redactiegeheim prijs te geven. Dit is een ongehoorde inbreuk op de persvrijheid, te meer omdat het OM "uitdrukkelijk" vraagt de wet bescherming persoonsgegevens "buiten toepassing te laten".
Dit incident valt volgens het Indymedia NL collectief in het patroon van de recente aanvallen op de persvrijheid in het algemeen en het wereldwijde Indymedia-netwerk in het bijzonder. Onlangs nam de FBI op verzoek van de Italiaanse en Zwitserse overheid een Indymedia-server in Londen in beslag. Zij dwongen de commerciele internet hosting provider Rackspace de server voor ruim twintig Indymediasites van vele landen offline te halen. Ook daar zijn autoriteiten zonder juridische basis te werk gegaan, mede omdat de server in Groot Brittannie stond terwijl de sommatie van de FBI hooguit in de Verenigde Staten van toepassing zou kunnen zijn.
Het Indymedia-netwerk bestaat wereldwijd uit meer dan tweehonderd websites en multimedia-initiatieven zoals radio, tv en print. Het houdt wereldwijd geen loggegevens bij om de vrijheid van meningsuiting zoveel mogelijk te stimuleren. Indymedia beschermt haar nieuwsbronnen, ook als deze bronnen een mening vertegenwoordigen die een Indymedia-redactie afkeurt. Omdat Indymedia met een 'open publishing' systeem werkt, waarbij de nieuwsbronnen rechtstreeks hun informatie op de websites kunnen plaatsen, is het niet loggen van IP nummers de enige manier waarop die bescherming zoveel mogelijk gegarandeerd kan worden. Overigens zijn zowel Indymedia als ook haar bezoekers afhankelijk van Internet Providers en daarom kan Indymedia niet garanderen dat een verbinding naar Indymedia toe niet getapt wordt via internet providers.
Indymedia NL is een vrijwilligers collectief, dat zoveel mogelijk vrij van commercie opereert, en onafhankelijk van overheden of politieke partijen. De redactie van Indymedia NL probeert het zelf publiceren van nieuws te stimuleren door interessante berichten een prominente plek op de website te geven. De indymedia.nl redactie beoordeelt na plaatsing of het open posting nieuwsbericht aan de indymedia.nl spelregels voldoet en in welk kader het nieuwsbericht vervolgens op de website gezet wordt. Een bericht kan bij overtreding van spelregels in de 'openbare vuilnisbak' gezet worden of soms meteen geheel van indymedia.nl verwijderd worden in bepaalde gevallen.
Indymedia is o.a. vooral opgezet om activisten de kans de geven nieuws te brengen over hun acties voor een betere wereld. Nieuws dat in de gevestigde media vaak verdraait of helemaal niet aan bod komt
Zie voor meer informatie over de FBI en Indymedia http://indymedia.nl/nl/2004/10/22113.shtml
Zie dit persbericht op het web met eventuele aanvullingen: http://indymedia.nl/nl/2004/10/22368.shtml.
Meer algemenere info en nieuws: http://www.IndyMedia.nl
Contact email: info AT indymedia.nl