arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview Frank Moreels (abvv): "Verder werken rond richtlijn-Bolkestein"
by christophe callewaert Tuesday, Oct. 19, 2004 at 7:18 PM
christophe@indymedia.be

Ook het ABVV trok met een grote delegatie van 120 militanten naar het Europees Sociaal Forum van Londen. Delegatieleider Frank Moreels blikt tevreden terug.

Frank Moreels: « De algemene indruk van onze delegatie is zeer positief. Onze mensen zijn zeer tevreden over de uitwisseling die ze hebben gehad. We hebben er voor gekozen om onze delegatie samen te stellen uit vooral jonge mensen en die waren hyperenthousiast over de contacten die ze hebben kunnen leggen met andere jonge mensen van buitenlandse vakbonden. Je kan het een soort vormingsproces noemen. »

Zullen die contacten ook in de toekomst iets opleveren?

Frank Moreels: « Wij hebben nogal aangedrongen rond de richtlijn-Bolkestein. We waren initiatiefnemer van het seminarie en de workshop. Ik denk dat we daar interessante contacten hebben gelegd en afspraken hebben gemaakt over een verdere strategie. We gaan uitkijken wie er allemaal in het Europees parlement zit en wie we nog kunnen overtuigen. De jongeren hebben een seminarie georganiseerd over jongeren en werkloosheid. Zij hebben goede contacten gelegd met de Franse vakbond CGT jeunes en met de Turkse en Engelse vakbonden. Daar zal later zeker nog iets mee gedaan worden. »

De aanwezigheid van vakbonden op het ESF van Londen was opmerkelijk. Vindt u dat een goede evolutie?

Frank Moreels: « Het is geen evolutie. Het is een bewuste keuze geweest. Ik weet dat er in het begin wat onwennigheid geweest is tegenover dergelijke fora, maar het is duidelijk dat een aantal thema's die aan bod komen gemeenschappelijke bezorgdheden zijn. Wij hebben besloten om daar echt in te investeren en we zijn blij dat ook andere vakbonden dat doen. »

Maar vakbonden hebben dus wel degelijk hun plaats op het ESF?

Frank Moreels: « Absoluut. We hebben natuurlijk onze eigen opdracht. We moeten ons eigen ding doen. Maar zo'n forum is een goede gelegenheid om eens samen te zitten met mensen die een andere achtergrond en benadering hebben. Soms zijn we het eens, een andere keer niet, maar dat is nu net de kracht van zo'n forum. Het Europees vakverbond heeft op zijn laatste congres trouwens ook beslist om daar in te investeren. En dat was onder andere onder impuls van de Belgische vakbonden. »

De vergadering van de Europese bewegingen speelt met het idee om te betogen naar aanleiding van de Europese top van Brussel in maart volgend jaar.

Frank Moreels: « Voor de start van het forum stond de Europese top - die hoogstwaarschijnlijk rond tewerkstelling zal draaien - al op de agenda van het uitvoerend bestuur van het Europees vakverbond. Ook het EVV denkt na over mogelijke acties. In de komende weken zullen we nu moeten zien hoe we dat gaan aanpakken. Er is zeker stof om iets te doen. Wat ons betreft willen we dat wel zoveel mogelijk binnen de Europese vakbondskoepel organiseren. In plaats van met een paar vakbonden soloslim te spelen, kan je beter een zo groot mogelijk vakbondsplatform trachten te mobiliseren. »