arch/ive/ief (2000 - 2005)

Théatre du Poche op ESF in Londen: Beetje frustrerend dat je niet overal tegelijk kan zijn
by han Soete Tuesday, Oct. 19, 2004 at 5:22 PM
han@indymedia.be

Het Theatre du Poche stuurde drie mensen naar het Europees Sociaal Forum in Londen. Anouchka vertelt waarom ze het bij Theatre du Poche belangrijk vinden om aan het Sociaal Forum deel te nemen.

Wij zijn pas toegetreden tot het Belgisch Sociaal Forum, we zijn een theater dat steeds geëngageerd tracht te werken en zich ent op de sociale realiteit. We willen ons publiek iets bijbrengen / aanbrengen, het publiek interpelleren of er mee in polemiek gaan over bepaalde facetten van de sociale realiteit. We werken daarvoor zeer nauw samen met partners zoals Amnestie International, de Liga voor de rechten van de mens, UNICEF, OXFAM, .... en nog heel wat meer. We waren eigenlijk op zoek naar organisaties die bezig zijn met daklozen en zo zijn we toevallig gebotst op de website van het Belgisch Sociaal Forum(BSF).
We hebben dat hier dan besproken en besloten om toe te treden tot het BSF, we vonden het nogal vanzelfsprekend dat wij lid zouden worden, ook al omdat het ons zou toelaten om nauwere contacten te onderhouden met sociale bewegingen. We kregen dan een e-mailtje van het BSF “Wie gaat er mee naar Londen”, wij vonden het nogal logisch om er naar toe te gaan. We wilden op die manier duidelijk maken dat het Theatre du Poche deel uitmaakt van het BSF en e wilden natuurlijk ook de beweging wat beter leren kennen.

Vinden jullie dan dat je als kunstenaar moet deelnemen aan de sociale strijd, want als jullie deel uitmaken van het forum is dat toch meer dan alleen informatie uitwisselen.

We willen graag weten wat er in de wereld gebeurt en nemen daar standpunt over in, ... we willen aan de mensen tonen wat er allemaal leeft en wat de eisen zijn van de verschillende bewegingen op de verschillende continenten. Voor ons help dit om een globale visie te ontwikkelen.

En hebben jullie dan iets gehad aan het Sociaal Forum in Londen

Dat heeft ons vooral toegestaan om eens te zien wie er allemaal meewerkt, om mensen en organisaties te ontmoeten, we konden natuurlijk niet iedereen ontmoeten maar we hebben toch wel wat mensen gezien waarmee we verder gaan samenwerken. We waren er natuurlijk om te gaan luisteren want heel wat thema's die werden aangekaart interesseren ons. We namen bijvoorbeeld ook deel aan een seminarie over cultuur, onderwijs en de toegang tot kennis, dat vonden we natuurlijk zeer boeiend daar we daar dagelijks mee geconfronteerd worden.
Het ESF was natuurlijk zeer groots en soms is dat een beetje frustrerend omdat je niet over tegelijk kan zijn en dus workshops of seminaries die interessant lijken moet missen. Je moet echt wel kiezen uit het gehele aanbod en we hadden willen deelnemen aan meer workshops dan mogelijk was.
Wij vonden het spijtig dat er geen vuilbakken waren in het forum, dat maakte dat je verplicht was om rommel op de grond te leggen en het werd dan ook een echte puinhoop. We vonden dat echt wel ongepast op een forum waar zoveel aandacht werd besteed aan het milieu. Het viel ons ook op dat in de rest van Londen het Forum eigenlijk geen deel uitmaakte van het leven, er hingen ook nauwelijks affiches uit om de Londenaars op te roepen om deel te nemen. Er hing wel veel reclame in de metro maar niets over het sociaal forum.

Meer info over het Theatre du poche : www.poche.be