arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bond Beter Leefmilieu pleit voor klimaatkrediet als extra zetje voor e-novatie
by Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen Tuesday, Oct. 19, 2004 at 1:13 PM
bram.claeys@bblv.be

De petroleumprijzen breken record na record. Prijsdalingen zitten er voorlopig niet in. Sommige mensen kunnen hun verwarmingsrekeningen niet meer betalen. Door slechte isolatie geven wij dan ook dubbel zoveel aan verwarming uit dan de veel noordelijker wonende Zweden. Bond Beter Leefmilieu pleit voor de snelle invoering van het ‘klimaatkrediet’, een rentesubsidie voor energie-efficiënte (ver)bouwingen. Het klimaatkrediet kan bouwers en verbouwers stimuleren bijkomende energiebesparende maatregelen te financieren.

De energieprestaties van woningen in Vlaanderen blijven achter op die van woningen elders in Europa. De wettelijke vereisten zijn uiterst laks. En ze werden tot voor kort ook nog eens massaal genegeerd. Geen wonder dat wij meer dan dubbel zoveel uitgeven aan de verwarming van onze woningen dan b.v. de Zweden. Aan het klimaat zal het alvast niet liggen. Dat hoge energieverbruik breekt ons zuur op, nu we meer nog dan andere landen last hebben van de stijgende energieprijzen.

Recent sloegen het Vlaams Klimaatnetwerk en de bouwsector de handen in elkaar. Eind juni lanceerden Bond Beter Leefmilieu, VIBE en het Passiefhuisplatform met enkele regionale verenigingen het Energiecharter voor de bouwsector. Ze kregen daarbij de steun van architectenverenigingen, de Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw. In het charter engageren ondertekenaars zich vrijwillig om meer laagenergiewoningen te bouwen in Vlaanderen. Ze gaan daarbij verder dan de huidige en aankomende regelgeving. Laagenergiewoningen en energetische renovaties verbruiken minder dan de helft van de energie voor verwarming dan gemiddelde woningen. Uit een recente BOUWUNIE-enquête bij 200 van haar leden-aannemers (algemene aannemers en ruwbouwaannemers die actief zijn in de woningbouw) blijkt een toenemende aandacht voor duurzaam bouwen. Zo zeggen 88% van de ondervraagde aannemers dat hun klanten vragen naar milieuvriendelijke en/of energiezuinige toepassingen. Heel wat (ver)bouwers zijn hierin slechts geïnteresseerd als, of net omdat, er financiële tussenkomsten zijn, zoals b.v. voor het beter isoleren van de woning. Volgens de Bouwunie is er nood aan meer stimuli.

Het wordt dus tijd dat ook de overheid de markt voor energiesparende woningen mee opengooit. De enkele bestaande (maar veel te lage) premies voor isolatie, dubbele beglazing en de vervanging van verouderde stookketels moeten worden aangevuld met een bijkomende stimulans: het klimaatkrediet. Om bouwers en verbouwers over de streep te trekken om te investeren in bijkomende energiebesparende maatregelen is dit extra zetje nodig. Een klimaatkrediet is niet nieuw. Begin jaren tachtig vulde het dezelfde steunmaatregelen voor energiezuinig bouwen aan die we nu ook kennen. Jammer genoeg bleek de overheid, eens de periode van hoge olieprijzen achter de rug, weer te getuigen van kortzichtigheid: het klimaatkrediet verdween.

Een aantal voorlopers bouwden ondertussen ook in Vlaanderen voorbeelden van energiezuinige woningen. In het kader van de Maand van de Energiebesparing zet het Klimaatnetwerk die in de kijker. Dit weekeinde, 23 en 24 oktober, stellen 48 eigenaren hun woning open voor toekomstige bouwers en verbouwers. Zij leiden bezoekers rond en vertellen welke maatregelen ze hebben genomen, welke investeringen er tegenover stonden en welke resultaten dat opleverde.

Duizend geïnteresseerden zullen kennis maken met de mogelijkheden. Energiebesparing levert zowel voor het milieu als voor onze economie winst op. De emissies verminderen, de druk op onze bedrijven verkleint en we worden minder afhankelijk van import van energie. Bovendien zorgen energiebesparende maatregelen voor extra werkgelegenheid bij zelfstandigen en bedrijven uit de bouwsector. Een aspect waarvoor de overheid niet ongevoelig kan zijn.


Voor meer informatie
Dirk Knapen, 02 282 17 44, dirk.knapen@bblv.be & Bram Claeys, 02 282 17 32, 0474 594 670, bram.claeys@bblv.be

Meer informatie over en inschrijven voor de open huizen op http://www.bblv.be/lag of via Karen Hiergens op 02 282 17 46.

Voor energiezuinige technieken en materialen kan je, eveneens gratis, nu zaterdag terecht op de Passiefhuis-Technologiebeurs in het KaHo St.-Lieven - campus Rabot in Gent. Daar is zelfs planadvies voorzien.