arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF2004 Londen] Tegenstanders richtlijn-Bolkestein smeden plannen
by christophe callewaert Saturday, Oct. 16, 2004 at 4:25 PM
christophe@indymedia.be

LONDEN -- Netwerken uitbouwen, informeren, aanklagen, enthousiasmeren en plannen smeden. De Belgische andersglobalisten toonden zaterdag op het Europees Sociaal Forum van Londen even hoe het moet tijdens een fel gesmaakt debat over de omstreden richtlijn-Bolkestein die de liberalisering van de diensten nastreeft.


Aandachtige toehoorders tijdens Bolkestein-debat op ESF van Londen (foto han soete)

Netwerken uitbouwen
De Belgische vakbonden en NGO's lopen voorop in de strijd tegen de richtlijn-Bolkestein die een bedreiging wordt genoemd voor alle bestaande sociale wetgeving in de dienstensector. Op 5 juni betoogden 6.000 tegenstanders van de richtlijn al een eerste keer in Brussel. Sindsdien viel de mobilisatie niet stil. Zaterdag organiseerden het ACV, het ABVV, Oxfam en Attac een debat over de richtlijn. Ze kregen er de steun van de Europese Federatie van Transportarbeiders en de Franse vakbond Solidaires. Na afloop van het debat verdrongen syndicalisten van andere Europese landen zich voor het podium om adressen uit te wisselen en afspraken te maken voor verdere acties.

Informeren
« Het blijft bijzonder moeilijk om aan arbeiders of werklozen uit te leggen wat de impact zal zijn van de richtlijn-Bolkestein, » zei Daniel Van Daele van de socialistische vakbond. Doro Zinke van de Europese Federatie van Transportarbeiders geeft hem gelijk: « De richtlijn is een cryptische tekst met veel verwijzingen naar andere wetgevingen waardoor het geheel moeilijk te begrijpen is. » Gelukkig is er de specialist Raoul Marc Jennar die als één van de eersten in Europa aan de alarmbel trok. « De richtlijn kadert in de Lissabon-strategie die van Europa de meest competitieve economie van de wereld wil maken. Bolkestein – en de hele Europese Commissie met hem – wil alle obstakels die de vrije handel in diensten belemmeren uit de weg ruimen. Natuurlijk zijn wij er niet tegen dat overbodige bureaucratische regels worden afgeschaft, maar Bolkestein heeft het hier in de eerste plaats over de sociale wetgeving in de verschillende landen van Europa. »

Aanklagen
Doro Zinke somt een aantal voorbeelden op van obstakels die Bolkestein wil opruimen. « In de ogen van de Europese Commissie zijn belastingen een obstakel. Ook alle vormen van controle zijn een doorn in het oog van de voorstanders van de liberalisering. » Werkgevers schermen wel eens met het argument dat die obstakels de creatie van nieuwe jobs verhinderen, maar dat wordt door Zinke met veel stelligheid ontkend. « Veel van die zogenaamd nieuwe jobs in de dienstensector zijn jobs in de industrie die voortaan worden uitbesteed aan kleine bedrijfjes waar minder regels gelden en de vakbonden niet zo sterk staan. »

De vakbonden maken zich vooral zorgen over het zogenaamde principe van het oorsprongsland. Als dat éénmaal wordt goedgekeurd, zouden buitenlandse werknemers voortaan niet meer onder de wetgeving vallen van het land waar ze werken, maar wel van het land waarvan ze afkomstig zijn. Een Pools bedrijf zou dus in België mensen kunnen aan het werk zetten die werken aan de voorwaarden van Polen. « Niet dat we tegen buitenlandse werknemers zijn, » verzekert Daniel Van Daele. « We willen dat iedereen in België aan de zelfde voorwaarden werkt. » Letse arbeiders verdienen amper iets meer dan 3 euro per uur, terwijl het gemiddelde loon in België meer dan 23 euro bedraagt.

Enthousiasmeren
« Niemand zal gespaard blijven, » is de boodschap van Doro Zinke. « De richtlijn maakt slechts twee kleine uitzonderingen: de transport van overledenen en casino's. » Volgens de secretaris-generaal van de Europese transportarbeiders heeft het ook weinig zin dat iedere sector voor zich een uitzondering vraagt. « Beter is de handen in elkaar te slaan nu het nog kan. » Kopstukken van de Nederlandse vakbonden FNV bondgenoten voelen zich achteraf aangesproken. « We hebben ons al eerder verzet tegen de havenrichtlijn, maar we begrijpen nu dat we die strijd moeten uitbreiden naar de richtlijn-Bolkestein. We realiseren ons dat belgië al stukken verder staat. » Kartika Liotard die in het Europees parlement zetelt voor de Nederlandse SP beloofde na afloop van het debat dwars te gaan liggen tijdens de besprekingen in het Europees parlement.

Plannen smeden
Als de Europese vakbonden en NGO's de richtlijn-Bolkestein willen tegenhouden, rest hen nog weinig tijd. Raoul Marc Jennar: « Momenteel is de richtlijn in een commissie van het Europees parlement toe aan een eerste lezing. Daarna gaat ze terug naar de Europese Commissie die ze dan ter stemming kan voorleggen aan het hele parlement. Op dat moment kunnen er geen amendementen meer worden aangebracht. » Op 11 november vindt er in het Europees parlement van Brussel een hearing plaats waarop een aantal experts zullen worden uitgenodigd. Raoul Marc Jennar zal één van hen zijn. De vakbonden beloven op dat moment buiten te betogen. De Nederlandse regering die momenteel de Europese Unie voorzit, hoopt nog voor het eind van het jaar een eerste stemming in het Europees parlement af te dwingen.

Raoul Marc Jennar wil afremmen en amendementen indienen. « We moeten het zeker weten te rekken totdat de neoliberale Nederlandse regering voorzitter af is. Daarna zijn we aangewezen op amendementen. » De richtlijn helemaal afschieten, ziet Raoul Marc Jennar niet meer zitten. « Daarvoor hebben we in het Europees parlement te weinig bondgenoten met een conservatieve meerderheid en een deel van de sociaal-democraten die het soms laat afweten. » En ook de nationale regeringen zullen nog van de tegenstanders van de richtlijn horen. Jennar: « Politici durven nog al eens de paraplu open te trekken en de schuld oodrschuiven naar de Europese Unie. Nochtans zijn zij het die op alle momenten hun akkoord geven voor de beslissingen die op Europees niveau genomen worden. »