arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF 2004] Zes essentiële en minder essentiële nieuwtjes vanop het Europees Sociaal Forum
by christophe callewaert Friday, Oct. 15, 2004 at 6:35 PM
christophe@indymedia.be

LONDEN -- Het derde Europees Sociaal Forum in Londen wordt een overrompeling. Dat is na de eerste voormiddag al duidelijk. In Alexandra Palace dat vier dagen lang dienst doet als centrale ontmoetingsplaats wordt het drummen. Vijftigduizend andersglobalisten worden er verwacht. Hieronder enkel eerste berichten.

Toekomst
Nog voor de start van het ESF werd al nagedacht over de toekomst van het evenement dat stilaan uit zijn voegen barst. Na Firenze, Parijs en dus nu Londen is het in de lente van 2006 de beurt aan Athene om gastheer te spelen van het Europees Sociaal Forum.

Nog meer toekomst
Een ESF is ook altijd een goed moment om ambiteuze plannen te smeden. Zo werd de basis van het succes van de wereldwijde betoging van 15 februari vorig jaar tegen de oorlog in Irak gelegd op het ESF van Firenze enkele maanden daarvoor. Zondag zullen de 'Europese sociale bewegingen' het hebben over een mogelijke internationale betoging tijdens de Europese top van maart 2005 in Brussel. Het ziet er dus naar uit dat Brussel in de lente van volgend jaar ruim 3 jaar na D14 voor de tweede keer het schouwtoneel zal zijn van een grote internationale andersglobalistische mobilisatie.

De Engelse bewegingen willen dan weer een hoogdag van protest maken van de top van de G8 die volgende zomer door Tony Blair naar Schotland wordt gehaald.

Politieke partij
« De antiglobaliseringsbeweging zal geen politieke partij worden », zegt Jacques Nikonoff, voorzitter van Attac Frankrijk met grote stelligheid. « Wie denkt van wel, is aan het dagdromen. » Voor wie nu al zijn nagels afbijt omdat het allemaal te traag gaat, heeft Nikonoff slecht nieuws. « We moeten geduld hebben. De vakbonden zijn al meer dan een eeuw hard aan het vechten, hebben al veel klappen geïncasseerd en toch hebben ze nog lang niet al hun doelstellingen bereikt. Wij zijn nog maar vijf jaar bezig. »

« Allemaal goed en wel, » reageert Chris Nineham van de Socialist Worker's party. « Maar laat het dan toch duidelijk zijn dat wij wel degelijk de wereld willen veranderen. De andersglobaliseringsbeweging mag zich niet beperken tot het wakkerschudden van politici. »

Thatcher
Veertien jaar nadat ze ontslag nam als eerste minister van Groot-Brittannië blijft stalen vrouw Margaret Thatcher een geliefd doelwit van al wat progressief en links is in Engeland. Op het ESF kan je 'I still hate Thatcher'-T-shirts kopen. In één van de grote conferentiezalen hangen ijzingwekkende foto's van de heroïsche strijd van de mijnstakers tegen de first lady van het neoliberalisme. En één van de eerste UK-sprekers – een lid van de Schotse vakbond STUC – haalde meteen één van de vermaarde one-liners van Thatcher aan: « There is no such thing as society ».

DHL
Het eerste plenaire debat over een sociaal Europa dreigde te verzanden in de algemeenheden, maar de toespraak van nationaal secretaris van het ACV maakte veel goed. Ze zei het al meteen zelf: « We moeten het publiek belang verdedigen niet ergens in een verre toekomst, maar concreet en nu vandaag. » Een voorbeeld voor zo'n concrete zaak had Van Laer snel gevonden. « Het DHL-dossier is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Het bedrijf gijzelt drie landen met enkel de winst voor ogen. » Wat we daar aan moeten doen, wist Ann Van Laer ook al. « Laatste hebben we in Amsterdam een formidabele betgoging gezien tegen een regering die enkel sociale achteruitgang voorstaat. Enkel als alle werkenden de handen in elkaar slaan, kunnen we iets doen aan het democratisch deficiet en de sociale achteruitgang. »

Grootste
Dit is het Europees Sociaal Forum van de records. De Millenium Dome, de reusachtige tent die gebouwd werd ter gelegenheid van de eeuwwissel, werd omgetoverd in de grootste jeugdherberg van de wereld, dixit burgemeester van Londen Ken Livingstone. In de Millenium Dome – als je de tent omdraait , kan er 2,1 miljard liter bier in, rekende een Nederlands tv-programma ooit uit – liggen 5.000 ESF-bezoekers te slapen. 's Nachts gaan de lichten niet uit en het geroezemoes stopt nooit. De Belgische dichter Didi De Paris, één van de 5.000, mocht de ganse nacht luisteren naar een discussie van Italiaanse antiglobalisten over het hoe en het waarom van een betere wereld: « Om drie uur heb ik hen gedreigd: nog vijf minuten en ik bekeer mij tot het neoliberalisme. »