arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ESF 2004] Het Europees Sociaal Forum in Londen: op naar de 50.000?
by christophe callewaert Friday, Oct. 15, 2004 at 1:28 PM
christophe@indymedia.be

LONDEN -- Het Europees Sociaal Forum barst uit zijn voegen. De grootste conferentie in Groot-Brittannie sinds 2000 jaar, was donderdag te horen op de openingsreceptie van het ESF van Londen. Zelfs wie als een bezetene rent van debat tot filmvoorstelling naar expositie, kan hoogstens één procent van het programma meemaken.

Reken maar eens uit. Meer dan 500 debatten, conferenties en workshops in drie dagen tijd. Een filmfestival met 100 films waaronder parels die je nergens anders te zien krijgt. Zo kan je de première meepikken van The Corporation, een choquerende documentaire over de interne keuken van multinationals of luisteren naar de commentaar van regisseur Ken Loach bij de director's cut van zijn film Bread and Roses. Nog meer kunst vind je op één van de 30 tentoonstellingen. Voor muziek kan je kiezen tussen grootheden Jimmy Page van Led Zeppelin en Mick Jones van The Clash of één van de vele kleine concertjes in de rand van het forum. Wie vindt dat ook de antiglobaliseringsbeweging recht heeft op haar idolen kan zich vergapen aan Samir Amin, Walden Bello en de dochters van Malcolm X en Che Guevara.

Betogen kan ook want zondag worden duizenden mensen verwacht op de manifestatie tegen de oorlog, racisme en privatiseringen. Het wordt een levendige betoging met cultgroep The Asian Dub Foundation die in staat voor de muzikale omlijsting. Wie dan nog niet voldaan is, kan thuis nog eens rustig de foldertjes en krantjes lezen die de bezoekers in de handen worden geduwd.

Drummen
Is dit te veel van het goede? Blijkbaar niet want nog vinden velen dat hun onderwerp niet voldoende aan bod komt. Zo zijn er in de rand van het officiële ESF nog een pak kleinere fora en ontmoetingen zoals het European Forum on Communication Rights over alternatieve media. Nog anderen zoals de Britse anarchistische groepering The Wombles vinden het officiële ESF te weinig radicaal en te ondoorzichtig en organiseren daarom hun eigen Beyond ESF. En de bezoekers lijken er wel pap van te lusten. De grote plenaire zittingen kwamen vrijdagmorgen nog wat traag op gang, maar voor de kleinere debatten was het al flink drummen. Donderdagavond zouden er al 15.000 registraties geteld zijn. De organisatoren durven al te dromen van 50.000. De drukte veroorzaakte donderdag ook al een eerste kleine rel toen meer dan duizend mensen in de regen drumden voor de ingang van de propvolle Southwark Cathedral waar het ESF officieel voor open werd verklaard.