Commentaar op NOS teletekstberichtgeving dd 14-10 betr Pakistan by Astrid Essed Friday, Oct. 15, 2004 at 12:34 AM |
In haar berichtgeving betreffende een wetsaanname in Pakistan tav het presidentschap van Musharraf wekt de NOS teletekstredactie ten onrechte impliciet de indruk, dat er sprake is van een volgens internationale rechtsprincipes functionnerend politiek klimaat.
P/S Hoewel waarschijnlijk bij de meeste Indymedia-lezers bekend is de NOS teletekstredactie de Nederlandse equivalent van de Belgische teletekstredactie.
Uw berichtgeving dd 14-10 tav Pakistan
Aan de teletekstredactie van de NOS
Geachte Redactie,
Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 15-10 vermeldt u, dat de Pakistaanse president Musharraf waarschijnlijk toch aanblijft als legerchef ondanks vorig jaar gedane beloften, de functie eind dit jaar neer te leggen.
Verder in uw berichtgeving vermeldt u, dat het parlement een wet heeft aangenomen, die Musharraf toestaan zowel president als legerchef te blijven.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat Musharraf heeft verklaard dat de strijd tegen het terrorisme vereist, dat hij aanblijft als legerchef.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat de eerder gedane belofte door Musharraf, zijn functie als legerchef eind van dit jaar neer te leggen, het resultaat was van een aan de oppositie gedane concessie, die in ruil daarvoor de invoering van een wet steunde, die de macht van de president heeft vergroot.
Met deze wijze van berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds wekt u niet alleen de indruk, dat het presidentschap van Musharraf op legale wijze tot stand gekomen is, daarenboven
suggereert u impliciet, dat de door Musharraf gevoerde strijdmiddelen tegen het terrorisme gelegitimeerd zouden zijn, hetgeen niet het geval is.
Te uwer informatie:
Nog afgezien van de door deze wetsaanname onacceptabele verstrengeling tussen de functie van president en het fysieke opperbevel van het leger [hij is nog steeds daadwerkelijk generaal], hetgeen een schending is van de internationala-geldende democratische rechtsbeginselen, is president Musharraf in 1999 niet op een legale wijze, maar via een militaire coup aan de macht gekomen.
Vanaf de aanvang van dit militaire bewind is er sprake geweest van ernstige mensenrechtenschendingen zoals het martelen en mishandelen van politieke tegenstanders,
het mishandelen, intimideren en willekeurig arresteren van zowel Pakistaanse en buitenlandse journalisten en ernstige beperkingen van vrouwenrechten.
Daarenboven is er tevens sprake van dicriminatie en vervolging van diverse religieuze minderheden zoals islamitische sjiieten [het merendeel der Pakistani's is Soennitisch], Ahmadi's en Hindoes.
Strijd tegen het terrorisme:
In de strijd tegen het terrorisme heeft de Pakistaanse regering zich sinds 2002
ten aanzien van terreurverdachten schuldig gemaakt aan ernstige schendingen van internationale rechtsregels zoals detentie zonder aanklacht of proces, marteling en intimidatie van arrestanten, de weigering tot de toegang tot een advocaat en het voeren van oneerlijke processen, die niet in overeenstemming zijn met de internationaal-geldende rechtsregels.
Daarenboven hebben Pakistaanse veiligheidstroepen zich, al dan niet vergezeld door Amerikaanse veiligheidstroepen, bij huiszoekingen een aantal keren schuldig gemaakt zeer ruwe arrestatiemethoden, hetgeen uiteraard in strijd is met de internationaal-geldende normen op dit gebied.
Punjab:
Niet alleen worden bovenstaande praktijken nog steeds gecontinueerd, daarenboven zijn de mensenrechtenschendingen nog verhevigd door het feit, dat paramilitaire Pakistaanse troepen zich de afgelopen twee jaar in de deelstaat Punjab schuldig hebben gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen zoals het doden en martelen van plaatselijke boeren met als oogmerk hen te dwingen hun land aan het leger af te staan.
Het verdient dan ook aanbeveling, dat u in uw berichtgeving over het bovenstaande onderwerp tevens melding maakt van bovengenoemde ernstige mensenrechtenschendingen, die gemakkelijk te controleren zijn via de websites van internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [http://www.amnesty.org] en Human Rights Watch [http://www.hrw.org]
Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving over boivengenoemd onderwerp, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek
Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam