arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kamerlid Stijn Bex (Spirit) vraagt onderzoek naar inbeslagname Indymedia-servers
by indymedia.be Sunday, Oct. 10, 2004 at 5:24 PM
info@indymedia.be 02 209 23 70

Spirit-kamerlid Stijn Bex zal aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vragen om de inbeslagname van twee Indymedia-servers door de Amerikaanse FBI grondig te onderzoeken. Bex zal De Gucht ook verzoeken verduidelijking te vragen aan zijn Amerikaanse, Italiaanse en Zwitserse collegas.

Kamerlid Stijn Bex (...
bex_dsc_7943.jpg, image/jpeg, 299x195

Op donderdag 7 oktober werden de harde schijven van twee Indymedia-servers verwijderd bij provider Rackspace (in London), op bevel van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation. Drie dagen na de feiten is Indymedia nog steeds niet op de hoogte gesteld van de redenen voor de FBI-actie. Vrijdag raakte via Agence France Press wel bekend dat de FBI de actie uitvoerde op vraag van Itali en Zwitserland. Die vraag zou verband houden met foto's van Zwitserse undercover-agenten die gepost werden op Indymedia Nantes. Waarom Italie de FBI vroeg om de harde schijven op te pikken, is voorlopig nog onduidelijk, bovendien werd dat alles niet bevestigd door de FBI.

Spirit-kamerlid Stijn Bex zal aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vragen om de inbeslagname van twee Indymedia-servers door de Amerikaanse FBI grondig te onderzoeken. Bex zal De Gucht ook verzoeken verduidelijking te vragen aan zijn Amerikaanse, Italiaanse en Zwitserse collegas. Dat schrijft Bex op 10 oktober op www.meerspirit.be.

"Er bestaat absolute onduidelijkheid over het waarom van deze maatregel. Dat was ook zo bij voorgaande acties. Daardoor lijken deze antiterrorismeacties enkel bedoeld om onafhankelijke media te intimideren. Het nut van deze alternatieve media groeit in tijden van mediaconcentratie. In een globaliserende wereld moet ons land elke vorm van onafhankelijke journalistiek en vrije meningsuiting ondersteunen", aldus Bex.

"Indien de onduidelijkheid over deze inperking van de vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek blijft bestaan, moet Belgie diplomatieke actie ondernemen om het recht op vrije meningsuiting wereldwijd te vrijwaren", gaat hij verder.

Voor meer informatie
Belgie:
archive.indymedia.be | archive.indymedia.be
0476 533 188 (han Soete)

USA
www.indymedia.org
+1-415 867 9472 (Hep)