Fiscale paradijzen, sociale woestijnen by attac vlaanderen Thursday, Oct. 07, 2004 at 3:01 PM |
Dat zei ooit Leona Helmsley, één van de rijkste vrouwen van de VS. Terwijl de welvaart de laatste decennia enorm toenam, groeide de sociale ongelijkheid. Deze toenemende ongelijkheid houdt rechtstreeks verband met de vrijmaking van de kapitaalstromen.
"Enkel de gewone mensen betalen belastingen!"
Door deze financiële globalisering kunnen de rijkste burgers en de grote multinationals hun geld of winsten plaatsen waar ze er het minst belastingen op moeten betalen.
Terwijl de regeringen de mond vol hebben van de strijd tegen de kleine criminaliteit en het terrorisme, wordt deze financiële criminaliteit en immoraliteit geen strobreed in de weg gelegd. Integendeel zelfs. Belastingsparadijzen worden grotendeels ongemoeid gelaten. Mensen die jarenlang belastingen ontdoken worden met de rode loper binnengehaald via de fiscale amnestie. De regering zet soms zelf legale constructies voor bedrijven op om hen toe te laten normale belastingstarieven te ontwijken.
De politieke en economische elites van dit land proberen de burgers te verleiden met verhalen over de te hoge belastingen. Over een rechtvaardige verdeling van de belastingsdruk hebben ze het echter zelden. Terwijl de gewone burger via de belastingen op arbeid voldoende bijdraagt aan de financiering van de publieke voorzieningen, blijven de grote vermogens en multinationals grotendeels buiten schot.
De opbrengsten van de vermogensbelasting bedragen in België nauwelijks 1% van het nationale inkomen, terwijl het Europese gemiddelde 2% is. Terwijl het aandeel van het inkomen uit vermogens de laatste 15 jaar bijna verdubbelde, weigert de Belgische regering een vermogenskadaster aan te leggen. Zo is het onmogelijk de belastingsdruk zo te verdelen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. België blijft ondanks Europese druk halsstarrig vasthouden aan haar bankgeheim. Door de Belgische fiscale gunstregel voor multinationale coördinatiecentra loopt de overheid jaarlijks ongeveer 2 miljard euro inkomsten mis. Multinationals die van deze regeling gebruik maken worden immers gemiddeld aan 1,35% belast in plaats van 40,17%.
Geen wonder dat de OESO (Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling) België een belastingsparadijs noemt. En daar is de eerlijke belastingsbetaler de dupe van. Hij betaalt immers de bijdragen die de fraudeurs niet betaalden. Hij is er ook het slachtoffer van als de sociale voorzieningen moeten besparen omwille van fiscale fraude en kapitaalvlucht. KMO’s worden geconfronteerd met oneerlijke concurrentie van fiscaal "creatieve" multinationals.
Attac-België neemt dit niet langer. In naam van de eerlijke belastingsbetaler eisen wij het geld dat onze gemeenschap misliep door fiscale fraude en immorele belastingsconstructies terug. Wij eisen dat België werkt aan een eerlijke verdeling van de belastingsdruk in plaats van zich in naam van de competitiviteit uit te sloven voor fiscale sjoemelaars. Wij verwerpen, samen met een groot deel van de Belgische bevolking, de fiscale amnestie en eisen nultolerantie voor belastingsfraudeurs.
De Attac’s van Europa organiseren op 9 oktober acties tegen belastingsparadijzen. In het kader daarvan wil Attac-België op 8 oktober actie voeren tegen het fiscale beleid onder leiding van Minister van Financiën, Didier Reynders. Tegen schande van de fiscale amnestie, tegen het behoud van de coördinatiecentra en sociale diefstal van de belastingsparadijzen.
Afspraak: Vrijdag 8 oktober 2004, 11:00 uur.
Ministerie van Financiën
Kruidtuinlaan, 50
1010 Brussel
http://vl.attac.be/