arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kersvers Commissaris Louis Michel zal moeten vechten voor ontwikkelingssamenwerking
by 11.11.11 Wednesday, Oct. 06, 2004 at 3:14 PM

In november 2004 wordt Louis Michel benoemd tot Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Vandaag deed Michel examen voor het Europees Parlement. Samen met haar Europese collegas wenst 11.11.11 Louis Michel te feliciteren met zijn nakende benoeming. Europa is de grootste donor en legt als globale speler heel wat politiek en economisch gewicht in de weegschaal. Het Europees ontwikkelingsbeleid ondergaat vandaag bovendien tal van hervormingen. De uitdagingen voor de Europees Commissaris Ontwikkelingssamenwerking zijn niet gering.

1. Terrein veroveren op buitenlandse betrekkingen
Net zoals zijn voorganger staat Louis Michel in voor de relaties met de ACP landen die het Cotonou-akkoord ondertekenden. Hij wordt verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp. In die positie zal hij niet alleen terrein moeten afbakenen ten opzichte van de Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Mevrouw Benita Ferrero Waldner. Hij moet bovendien een plaats veroveren om in de toekomst samen te werken met de nieuwe Minister voor Externe Betrekkingen.

Bij de positie van Louis Michel kunnen een aantal stevige vraagtekens worden geplaatst. Zoals de Europese parlementsleden tijdens de hearing van deze ochtend inderdaad ook deden.

(1) zal de nieuwe Commissaris voldoende kunnen wegen op de uitvoering van het beleid (waarover Mevrouw Waldner de controle heeft)?
(2) welk beleid zal er gevoerd worden naar de andere ontwikkelingslanden in Azië en Latijns-Amerika, nu de Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking daarvoor niet bevoegd is?
(3) zal Commissaris Michel ook ontwikkelingssamenwerking verder verstevigen, of zal zijn aandacht vooral uitgaan naar humanitaire hulp, om op die manier zijn positie te versterken in het nieuwe Agentschap (= Ministerie) voor Externe Betrekkingen?

Rein Antonissen, medewerker studiedienst 11.11.11, vreest dat het gevecht hierrond al volop woedt en dat de Europees Commissaris niet doorheeft waar het gevecht wordt gevoerd. Nu stellen dat een inter-institutioneel akkoord noodzakelijk is, roepen dat het parlement de implementatie van het hulpbeleid moet monitoren en pleiten voor de autonomie van ontwikkelingssamenwerking is "veel te weinig en veel te laat". Hij vreest dat hiermee de afbouw van ontwikkelingssamenwerking niet zal worden tegengehouden !

2. Ontwikkelingssamenwerking blijven verdedigen en Tobin Taks op de agenda plaatsen
De parlementsleden riepen de nieuwe Commissaris daarom al op om een aantal inhoudelijke uitdagingen niet uit de weg te gaan. Zo moet:
·       De Tobin-taks blijvend op de Europese politieke agenda worden gehouden en moet er zorg voor worden gedragen dat ook andere EU lidstaten het Belgische initiatief verdedigen.
·       De autonomie van ontwikkelingssamenwerking blijvend verdedigd worden en een juridisch kader uitgewerkt worden voor bedrijven die opereren in conflictgebieden.
·       Europa haar handels-, landbouw- en buitenlandsbeleid afstemmen op de doelstellingen van ontwikkelingssamenwerking en dit beleidsterrein de komende jaren efficiënter en actiever verdedigen. Dat kan o.m. door de overheden in de verschillende ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun eigen ontwikkelingsplannen en uitvoering.
Rein Antonissen, van de 11.11.11 - studiedienst, stelt met genoegen vast dat de Europese parlementsleden de Commissaris daarover deze ochtend al stevig hebben ondervraagd.
3. Bijscholing blijft noodzakelijk
Het was opvallend dat ondanks zeer 'ontwikkelingsvriendelijk taalgebruik' de Europees Commissaris op een aantal cruciale vragen niet kon of wilde ingaan.

·       De oproep om de rol van de ACP - EU Gemeenschappelijke Parlementaire Vergadering te onderkennen, de handelsonderhandelingen van nabij op te volgen en vanuit ontwikkelingssamenwerking te wegen op de Commissaris voor handel

·       De relaties met het middenveld en ngo's te verzorgen en een structurele dialoog op te zetten.

·       Hoe de oorzaken van de armoedekloof kunnen worden uitgeroeid en hoe de implementatie van het Europese hulpbeleid kon worden verbeterd

4. Gemiste kans: structurele dialoog of dovemansgesprek ?
Het was wel opzienbarend hoe gering Louis Michel de rol van het middenveld inschatte. Een debat en discussie blijven mogelijk, maar of dat meteen leidt tot een verbeterde dialoog met het maatschappelijk middenveld, de parlementsleden en de partnerlanden, zodat de bekommernissen van het terrein worden gehoord en er rekening mee wordt gehouden, blijft een open vraag.

Hopelijk begrijpt Louis Michel snel dat hij die partners zal nodig hebben om het broodnodige draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te vergroten en zijn positie als Europees Commissaris te versterken.