arch/ive/ief (2000 - 2005)

Non-Profit: Het uur van de waarheid
by Ace Thursday, Sep. 30, 2004 at 9:53 AM

Non-profit: Nationale 24-urenstaking op 21 oktober 2004 (DS 30/09) in gans het land en in alle sectoren: ziekenhuizen, rusthuizen, gezinszorg, gehandicaptenzorg, culturele sector, beschutte werkplaatsen... Hieronder volgt de persmededeling van de LBC-NVK.

Op 2 september hadden de onderhandelingen over het eisenpakket moeten heropstarten met de ministers DEMOTTE en VANDENBOSSCHE. De dag ervoor evenwel ontvingen we een schrijven dat de vergadering werd verdaagd naar 16 september omdat men eerst het tekort in de Sociale Zekerheid en de vooruitzichten voor 2005 van het Planbureau wilde kennen.

Op 16 september dan werd ons gezegd dat de regering wil ingaan op twee punten van ons eisenpakket : Tewerkstelling en Opleiding ! Een 13de maand, aanvullend pensioen, verbetering van de vergoeding voor onregelmatige prestaties, veralgemening van de 45 + regeling, invoering van de 36-urenweek ... niet dus !

Op woensdag 22 september zou terug worden samengekomen … dit werd echter terug uitgesteld naar vrijdag 24 september waar we op de hoogte werden gesteld van de beslissing dat vanaf oktober 2005 28 miljoen Euro zal worden vrijgemaakt voor tewerkstelling. Met 28 mio Euro creëer je amper 778 voltijdse jobs … we vragen er in ons eisenpakket 25.000 !

Maar schoner nog : terwijl wij onderhandelden met zijn kabinet hield minister DEMOTTE een persconferentie waarin hij 3000 voltijdse jobs belooft ! Algemene verwarring dus zowel op zijn eigen kabinet als bij de pers en de vakbondsvertegenwoordigers …

Wat de Vlaamse sectoren betreft is het al niet veel beter : de vorige Vlaamse regering heeft zes maanden lang elk gesprek geweigerd, de regering LETERME liet een paar weken terug via minister VANDENBROUCKE weten dat de Non-Profit de eerste jaren, net als het Onderwijs, niets moet verwachten.

Het kan zo niet verder, een oud Vlaams spreekwoord zegt dat Wie niet Horen wil moet Voelen !