arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bouw : 21° dodelijk slachtoffer in 2004
by Geoffrey Goblet (AC ABVV) Tuesday, Sep. 28, 2004 at 7:37 PM

Met het overlijden van de werknemer die bij de sloopwerken in Blankenberge onder een muur terechtkwam, bereiken we vandaag het trieste cijfer van 21 dodelijke slachtoffers in de bouw. Het ongeval in Blankenberge heeft ook een zwaargewonde werknemer en een lichtgewonde werknemer getroffen.

Aan de vooravond van de Europese week ter bestrijding van de arbeidsongevallen in de bouw, pleit de AC voor veiliger en gezonder werken. Om arbeidsongevallen te voorkomen, om menselijk leed te vermijden.

Experts ter plaatse onthouden zich momenteel van iedere commentaar over de mogelijke oorzaken, die leidden tot het instorten van de muur. Maar afbraakwerken staan reeds langer bekend als een zeer risicovolle onderneming, met meestal zeer ernstige ongevallen indien er iets misloopt.
In de betrokken firma was er ook geen syndicale delegatie aangesteld. In de bouw is de syndicale delegatie ook belast met het toezicht op de dagelijkse veiligheid.

De Algemene Centrale  van het ABVV vindt ieder arbeidsongeval er een te veel. Ondanks alle campagnes om de veiligheid in de bouw te verhogen, blijven er nog te veel dodelijke en ernstige ongevallen op de werven gebeuren. Wij zijn voor informatieve en sensibiliserende campagnes voor alle betrokkenen in de bouw. Risico's bestrijden moet permanent aandachtspunt blijven, willen we er voor zorgen dat de veiligheidsvoorschriften altijd en overal gerespecteerd worden.