arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL blijft bij plan "gecontroleerde groei"
by raf Tuesday, Sep. 28, 2004 at 4:20 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

Het koerierbedrijf DHL houdt vast aan zijn plan om in Belgiƫ "gecontroleerd" te groeien. Dat heeft topman Maarten Sodergard dinsdagochtend gezegd aan een afvaardiging van de vakbonden. De voorbije dagen was de indruk gewekt dat DHL voor Belgiƫ enkel nog aan afbouwen denkt.

Zaterdag nog citeerde de krant De Tijd topman Peter Kruse van DHL die stelde dat het scenario van de "superhub" voor België van de baan is. Dat scenario, in december 2003 verwoord in het Pegasus-plan van DHL, gaat uit van ongelimiteerde groei (en maximaal 34.000 nachtvluchten per jaar). Uit Kruse's betoog viel af te leiden dat DHL in feite een kruis maakt over elke expansie in België. Het krantenartikel stuwde de zenuwachtigheid onder de werknemers van DHL Aviation zodanig op dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een langzaamactie werd gevoerd.

Maar heeft Peter Kruse zich verkeerd uitgedrukt? of heeft De Tijd hem verkeerd begrepen? Dinsdag heeft Marten Sodergard van DHL tegenover enkele vakbondssecretarissen naar verluidt bevestigd dat DHL voor het sorteercentrum op de luchthaven van Zaventem vasthoudt aan een groeiscenario met 22.100 nachtvluchten en 1400 bijkomende jobs. Sodergard onderhandelt voor Deutsche Post World Net, eigenaar van DHL, met diverse regeringen en maakte maandag deel uit van de DHL-delegatie die Vlaams minister-president Leterme ontmoette.

De vakbondsafvaardiging heeft DHL ingelicht over het feit dat een werkonderbreking van een uur wordt voorbereid, in alle bedrijven op de luchthaven, voor het geval de Belgische politici over DHL opnieuw in een impasse zouden verzeilen. DHL heeft daarop volgens vakbondsmensen zijn medewerking beloofd om de actie, als ze er komt, te doen slagen.