arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL / Luchthavenbedrijven bereiden 1-uurstaking voor
by raf Monday, Sep. 27, 2004 at 8:49 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

De syndicalisten van de luchthaven van Zaventem willen gedurende één uur staken, als de politieke bestuurders deze week opnieuw in een impasse verzeilen over het koerierbedrijf DHL. Zo'n 60-tal vakbondsdelegees van meer dan 20 bedrijven op en rond de luchthaven heeft dat vanmiddag in Zaventem beslist.

Aan de bijeenkomst in Ons Huis in Zaventem namen vakbondsafgevaardigden en vrijgestelden deel van de drie vakbonden en van onder meer volgende bedrijven: luchthaven-exploitant BIAC, BelgoControl, de handlingbedrijven BGS, Aviapartner en DHL Aviation, de koerierbedrijven DHL, FedEx, TNT en UPS, de luchtvaartmaatschappijen SNBA en Virgin, de firma EAT (de "piloten" van DHL) en Danzas Air Express.

Ze onderschreven een actieplan dat inhoudt dat een werkonderbreking actief wordt voorbereidt. Daarvoor wordt een pamflet verspreid (zie hieronder) dat de werknemers van de luchthavenbedrijven oproept klaar te staan voor een 1-uurstaking, voor het geval de politiek de volgende dagen opnieuw in een patstelling verzeild over de uitbreiding van het sorteercentrum van DHL op de luchthaven en de daarmee gepaard gaande nachtvluchten. Het dossier leidde de voorbije twee weken tot een zelden gezien politiek en communautair opbod dat grotendeels voorbijging aan de bekommernissen van de DHL-werknemers.

Met de stakingsdreiging zetten de personeelsafgevaardigden van Zaventem de Belgische, Vlaamse en Brusselse regeringen onder druk om de tewerkstelling bij DHL en op de luchthaven te behartigen.

Maar ze vizeren ook DHL zelf. Dat bedrijf blijft immers "mist spuien", zoals een vakbondsman het uitdrukt. Zaterdag citeerde de krant De Tijd de Europese DHL-directeur Peter Kruse die verklaarde dat Zaventem een knooppunt van tweede orde zal worden als er in België niet 34.000 nachtvluchten per jaar toegelaten zullen zijn. Kruse's uitspraak raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag via het radio-nieuws bij het DHL-personeel bekend en verhoogde er alleen maar de ongerustheid over een mogelijke afslanking van het sorteercentrum op Zaventem. Daarom voerde de nachtploeg daar toen een langzaamaanactie.

Maandag wist de Vlaamse minister-president Yves Leterme na een onderhoud met DHL te vertellen dat DHL ten laatste deze week donderdag van de Belgische overheid een antwoord wil krijgen, "omdat DHL, zoals al een tijd geweten is, vrijdag een raad van bestuur heeft". In vakbondskringen wordt daarop gezegd dat Yves Leterme misschien wel van die raad van bestuur op de hoogte was
maar dat de vakbondsmensen daarover helemaal niet zijn ingelicht.

Dinsdag om 11 uur hebben vakbondsmensen een afspraak met Europese kaders van DHL. Ze staan erop dat ze daar ook Peter Kruse te spreken krijgen.

De tekst van het pamflet van ACV, ABVV en ACLVB:

DE TEWERKSTELLING OP DE HELE LUCHTHAVEN STAAT OP HET SPEL

Sinds twee weken wordt de hele luchthavengemeenschap gegijzeld door de verschillende regeringen en politieke partijen.
De inzet is groot.
Het sorteercentrum van DHL zal in Zaventem ofwel groeien tot zo’n 4.000 werknemers ofwel krimpen tot enkele honderden werknemers.
De impact van een afgebouwd DHL zal zich laten voelen op heel wat  bedrijven op en rond de luchthaven.   Zaventem wordt dan een kleine lokale luchthaven binnen Europa. Van de vijfde naar de vijftiende plaats.
Er wordt nu zelfs overwogen de chartermaatschappijen naar Bierset te verhuizen.  De job van veel collega’s staat rechtstreeks of onrechtstreeks op het spel.

Een recente VUB studie is pijnlijk duidelijk :
- Een delocalisatie van DHL zorgt voor 7.602 tot 12.974 minder banen tussen 2004 en 2012.  En tussen 12.163 en 17.535 minder tegen 2023.
- DHL vervoert 200 ton per dag via passagiersvluchten.  Als dat volume verdwijnt kan dat leiden tot het vertrek van sommige luchtvaartmaatschappijen.

Als de politieke onderhandelingen weer eens zouden vastlopen organiseren we personeelsvergaderingen tijdens een werkonderbreking van 1 uur.
De vakbonden nemen contact op met de directies betreffende de organisatie van deze actie.  De delegees zullen jullie verwittigen wanneer de actie doorgaat.

DHL staking 31/09/2004 om 13:00 VERTREKHAL LUCHTHAVENGEBOUW
by Ivo Vandeur Thursday, Sep. 30, 2004 at 3:09 PM
ivo.vandeur@pi.be 0475/48.25.52 3000 Leuven

Ik heb uit bronnen vernomen dat er vrijdag 31/09/2004 om 13:00 er in de vertrekhal van het luchthavengebouw te Zaventem gedurende 1 uur de grote staking zou doorgaan.

failliet van andersglobalisme
by Rik De Coninck Thursday, Sep. 30, 2004 at 4:53 PM

De voorbije discussie is erg pijnlijk voor wie nog enige hoop had in de andersglobalisten : ofwel zijn ze afwezig in het debat ofwel plooien ze voor de chantage van een miltinational die zomaar haar wetten komt dicteren, maar niets wil garanderen. Ere wie ere toekomt, het was Eloi Glorieux die een goede analyse schreef, maar er aan de andere kant vergat bij te vertellen dat DHL zomaar 100 hectaren vruchtbare grond wil laten onteigenen in een zeer verstedelijkt gebied.
De linkse rakkers hebben zich laten vangen door argumenten waar vroeger de kinderarbeid werd mee vergoelijkt en blijken dus eender wat te slikken.
Tussen haakjes : 31 september ?

Betoging DHL datum correction is 01 oktober 2004 in plaats van 31 september 2004
by Ivo Vandeur Friday, Oct. 01, 2004 at 2:31 AM
ivo.vandeur@pi.be 0475/48.25.51 3000 Leuven

Correction: betoging zal plaats vinden op 01 oktober 2004 van 13:00h to 14:00h in de vertrekhal van het luchthavengebouw te Zaventem.

Mijn excuses voor de eerst fout vermelde datum.