arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hogeschoolstudenten tegen veel te grote klassen en gebrek aan geld
by christophe callewaert Monday, Sep. 27, 2004 at 5:55 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Enkele honderden hogeschoolstudenten voerden vanmorgen actie aan de Brusselse beurs tegen het gebrek aan middelen in de Franstalige hogescholen. Een kleine delegatie werd op het stadhuis ontvangen door de minister-president van de Franstalige gemeenschap Maria Arena (PS) en haar minister van Onderwijs Marie-Dominque Simonet (CDH).


Hogeschoolstudenten vragen herziening financiering (foto han soete)

Het sociale departement van de Brusselse Hogeschool Paul-Henri Spaak is sinds vorige woensdag in staking. Ook in de Hogeschool van Brussel rommelt het. “De hogescholen hebben te weinig middelen,” zegt Cédric Melis, voorzitter van de studentenraad van de Hogeschool Paul-Henri Spaak. Het budget van de Franstalige hogescholen is sinds 1996 bevroren en stijgt enkel met de index. Met de stijging van het aantal leerlingen wordt geen rekening gehouden. En dat zorgt voor problemen. Cédric Melis: “Voor de praktische lessen zijn klassen van 15 normaal gezien het maximum. Nu zitten we daar soms met 60 studenten opééngepakt en zijn de leraars verplicht om de lessen ex catedra te geven. Een ander gevolg van de onderfinanciering is dat steeds meer keuzevakken zoals bijkomende talen worden geschrapt.”

Vanmorgen mochten de studentenvertegenwoordigers met hun grieven bij de Franstalige minister-president Maria Arena en haar collega minister van Hoger Onderwijs Marie-Dominique Simonet op het Brusselse stadhuis terecht. Cédric Melis: “We eisen een herfinanciering van het hoger onderwijs, meer pedagogische omkadering en meer middelen. De Franstalige gemeenschap moet het budget van de scholen aanpassen op basis van het aantal leerlingen.” Een tweehonderdtal studenten kwamen hen aanmoedigen. Van de politie mochten zij echter niet betogen op de Grote Markt. De studenten zetten hun actie dan maar aan de Beurs verder.

Flou
Het gesprek met de twee minister leverde weinig op. Cédric Melis: “Zij vertelden ons dat ze onze eisen zouden bestuderen. Maar een onmiddellijke oplossing lijkt uitgesloten, want volgens de twee ministers is er geen geld.” De studenten zien niet onmiddellijk een reden om hun actie stop te zetten. “et antwoord van de ministers is flou. Het is een eerste stapje in de onderhandelingen. Maar het is duidelijk dat we moeten doorgaan met onze acties. Op 8 oktober komt er een betoging in Brussel waarop we zoveel mogelijk hogeschoolstudenten hopen te ontvangen.”

De studenten kunnen ook rekenen op de steun van de leraars. “Meer klassen betekent meer leraars,” zegt leraar Yves Rabaey. “De huidige infrastructuur laat niet toe om op een degelijke manier les te geven. De eisen lijken ons dan ook volledig terecht.”