arch/ive/ief (2000 - 2005)

Strategieën tegen extreem-rechts: 9 november wordt eerste tussenstap.
by han Soete Sunday, Sep. 26, 2004 at 10:36 PM
han@indymedia.be

9 november doet het hof van cassatie uitspraak in de zaak over het Vlaams Blok. Als cassatie de uitspraak van de rechter in Gent volgt dan wordt het blok veroordeelt voor racisme. Die dag zullen er in heel België acties / feesten / ... evenementen doorgaan om die historische uitspraak te vieren. Natuurlijk zal er meer nodig zijn om 1 miljoen stemmers voor het Vlaams Blok op andere gedachten te brengen, toch zal een veroordeling van het Vlaams Blok meer dan een eerste stap in de goede richting zijn.



Met iets meer dan honderd kwamen ze naar de Gentse Vooruit afgezakt om er strategieën, acties, initiatieven,... te bespreken en te ondernemen die een dam kunnen opwerpen tegen extreem rechts. Na een eerste vergadering op 3juli waar tientallen analyses, strategieën, ... werden naar voor gebracht werd er deze keer gekozen voor een iets concretere aanpak.

Zo staat het vast dat het hof van cassatie op 9 november een uitspraak zal doen in het racisme proces tegen het Vlaams blok. Natuurlijk staat het niet vast wat cassatie zal beslissen, “in dit tochtgat aan de Noordzee is immers alles mogelijk”, bovendien is er ook na 9 november nog hoger beroep mogelijk. Toch besloot men om van 9 november een feest / actie dag te maken. Wat men precies waar gaat doen staat nog niet helemaal vast, wel dat er in verschillende steden van alles te gebeuren staat die dag.



Na het pleidooi van Jos Vandervelpen om van 9 november een actiedag te maken was het de beurt aan Marc Michiels (Louis Paul Boon kring) om er de ervaring van de Brusselse kampanje tegen extreem rechts te komen toelichten (gemeenteraadsverkiezingen 2000). Die toelichting had alles te maken met het voorstel om verder te werken in regionale groepen.
Na de pauze werd er dan ook verder gewerkt aan voorstellen in regionale groepen : Antwerpen, Brussel, Leuven, Gent, Halle hadden alvast voldoende aanwezigen om van start te gaan en initiatieven te plannen.





Naast de regionale groepen gingen er ook vier thema groepen aan de slag.
Een eerste concentreerde zich op de logistieke ondersteuning en coördinatie van het initiatief, ze zijn nog dringend op zoek naar een webmaster.
Een tweede groep wil een observatorium over extreem rechts en het Vlaams Blok uitbouwen. Er werd alvast besloten dat de websites www.antifa.net en http://blokwatch.skynetblogs.be de handen in elkaar zouden slaan.
Een andere groep concentreerde zich dan weer op de media en de rol die deze al dan niet speelden in de opmars van het Vlaams Blok en extreem rechts. Deze groep besloot dat men nog wat tijd nodig had om te komen tot een een analyse en een visie alvorens men kon overgaan tot concrete voorstellen, want ook hier is het de bedoeling om met mensen uit de media te kijken naar welke concrete stappen er in de media ondernomen kunnen worden om extreem rechts terug te dringen.
Een vierde groep wilde het vooral het hebben over het racisme dat we ook wel eens in progressieve middens tegenkomen. Op basis van een tekst die door enkele mensen werd opgesteld werd er gewerkt aan een soort van manifest dat men wil voorleggen aan organisaties en groepen die tegen racisme en extreem rechts willen ageren.

Volgende afspraak: 9 november op het overwinningsfeest in uw gemeente / stad.





http://driejuli.skynetblogs.be/
by driejuli Monday, Sep. 27, 2004 at 11:38 AM

meer info over het initiatief vind je op:

http://driejuli.skynetblogs.be/

9 november committee Antwerpen
by 3 juli Monday, Sep. 27, 2004 at 11:48 AM

Wie wil er in het Antwerpse meewerken om van die 9de november een actie- en feestdag te maken?

De veroordeling van het Vlaams Blok door het Hof van Beroep en de (waarschijnlijke) bevestiging van dat vonnis door Cassatie is zeker niet het eindpunt van de strijd tegen extreem-rechts, maar het is wel een belangrijke mijlpaal en een overwinning.

Het is even belangrijk om die overwinning te vieren, om samen te komen met gelijk gestemden en om verder acties te plannen. Lokaal en op zo veel mogelijk plaatsen.

In verschillende steden zullen initiatieven genomen worden. Wij sluiten ons aan bij de initiatieven die in Antwerpen genomen worden en willen bijdragen om ervoor te zorgen dat het in verschillende buurten duidelijk zal worden dat de meerderheid de democratie (hoe onvolmaakt ook) zeer genegen is en (de uitbuiting van het) racisme niet getolereerd wordt.

Wie meedoet mag mailen naar marijketilley@hotmail.com

niet, absoluut niet
by

Monday, Oct. 04, 2004 at 12:17 PM

Het verbieden van het vlaams blok mag dan misschien de vuile was even doen vergeten, maar zinloos. (dus geen bloemen) De winst van de NPD e.d in Duitsland (Brandenburg en Dresden)is nog af te doen als protest, het zijn geen overtuigde rasicsten en fasisten. In Belgie ligt dat anders, reden voor feest? Slaap verder Belgaland en vergeet niet op zondag naar de kerk te gaan.