arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media-activisten organiseren eigen forum in rand van Europees Sociaal Forum
by christophe callewaert Saturday, Sep. 25, 2004 at 7:42 PM
christophe@indymedia.be

De organisatoren van een sociaal forum wacht iedere keer opnieuw de delicate taak om de zeer diverse strekkingen binnen de antiglobaliseringsbeweging met elkaar te verzoenen. De scherpe kritiek over en weer is stilaan bijna even traditioneel als de fora zelf. Het Europees sociaal forum (ESF) in Londen vormt daarop geen uitzondering. Wij spraken met Rachel, Dave en Xavier van Indymedia UK.

De antiglobaliseringsbeweging die van 14 tot 18 oktober zal neerstrijken in Londen is vijf jaar na haar officiële geboorte in Seattle nog steeds zeer divers. Kleine actiegroepen en grote vakbonden, derdewereldbewegingen en radicale vluchtelingenorganisaties, allen maken ze deel uit van die brede beweging en moeten ze hun gading vinden in het programma en de organisatie van het Europees of wereld sociaal forum. In het verleden lukte dat niet altijd. In Mumbai organiseerden enkele lokale radicale bewegingen hun eigen Mumbai Resistance 2004 als tegenwicht voor het Wereld Sociaal Forum van Mumbai dat, aldus de critici, niet 'volledig wil breken met het wereldwijde kapitalisme en zijn imperialisme, dominantie en onderwerping'.

Dat de organisatie van de sociale fora niet altijd even transparant lijkt, is dan weer een doorn in het oog van veel kleine organisaties. De Canadese activiste Naomi Klein (bekend van het boek No Logo) kloeg al over het eerste WSF in Porto Alegre dat de structuur zo ondoorzichtig was dat het vrijwel onmogelijk was te zien wie wat waar besliste. Die kritiek klinkt ook in Londen zeer luid. Dave van Indymedia UK: “Van meet af aan wogen de Socialist Worker's Party (SWP) en de Greater London Authority (GLA) van Ken Livingstone heel zwaar door in het organisatieproces.” SWP is een kleinlinkse partij die heel actief was in de beweging tegen de oorlog. Ken Livingstone, ook wel eens rooie Ken genoemd, is de dissidente burgemeester van Londen die onlangs terugkeerde naar de Labour-stal van Tony Blair.

Verzet
Dave: “De eerste vergaderingen van het ESF lokten een pak mensen van over het hele land. Medewerkers van indymedia zijn nogal sterk in het gebruik van internet om te communiceren, om samen te werken en tot beslissingen te komen. Velen van ons vonden dan ook dat we een grote bijdrage konden leveren. Maar alle pogingen om de manier van werken te verbeteren stuitten op verzet.” Xavier, een andere medewerker van Indymedia Uk geeft een voorbeeld: “De werkgroepen hebben zich lang verzet tegen het gebruik van e-maillijsten. Dat is nochtans een makkelijke manier om veel mensen te betrekken bij de werkzaamheden. Nu was er één iemand die maanden aan een stuk alle e-mails bijhield. Als je wou tussen komen, moest je via hem passeren. Toen steeds meer mensen aandrongen op een echte e-maillijst, werd voorgesteld om een werkgroep op te richten die de haalbaarheid van dat voorstel zou onderzoeken.”

Xavier benadrukt dat die groep 'horizontalen', zoals de critici genoemd worden, zeker niet marginaal is. “In het begin dachten velen wellicht dat die groep alleen maar uit gekke anarchisten bestond, maar meer en meer begonnen andere groepen zoals NGO's, moslimorganisaties, milieu-organisaties gelijkaardige kritieken te formuleren.” Volgens Xavier is dat één van de positieve ontwikkelingen die de heisa rond de organisatie van het ESF met zich meebracht. De media-activisten van Indymedia UK die wij spraken, zijn dan ook blij dat ze niet hebben afgehaakt hoewel ze benadrukken niet te spreken namens hun hele collectief aangezien de meningen over het ESF nogal verdeeld waren.

Onze media
Dave: “We legden ons toe op het aspect van de media. Hoe moet een ESF omgaan met de media? Aan welke voorwaarden moet een perscentrum voldoen? Veel mensen zien de media als een technisch probleem van kabels en internetverbindingen. Wij zijn er op dat vlak in geslaagd om enkele succesjes te behalen. Zo zullen de perscentra ook toegankelijk zijn voor de alternatieve media, voor ónze media dus.” Omdat het vraagstuk van de media weinig of niet aan bod komt in het officiële programma van het ESF, organiseren de media-activisten een eigen programma in de rand van het officiële gebeuren.

Rachel: “Op 17 oktober aan de vooravond van het ESF organiseren we een Europees Forum rond Communicatierechten. Heel veel verschillende groepen en organisaties werken rond één bepaald thema zoals vrijheid van meningsuiting, nieuwe technologieën of afluistepraktijken. Het Forum wil die inspanningen bundelen en media-activisten ook in contact brengen met academici die onderzoek doen rond dit onderwerp.” Indymedia richt ook enkele media-centra waar media-activisten van over heel Europa hun ding zullen kunnen doen.


Meer informatie over de media-activiteiten in de rand van het ESF vind je in deze mail: klik hier
Kijk zeker ook eens op Indymedia UK
Alles over het ESF vind je op deze officieuze site: ESF2004.net
Dit is tenslotte de officiële ESF-site: FSE-ESF.org