arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media Art boekt groot succes met Experience
by Nadine Bors Friday, Sep. 24, 2004 at 5:51 PM

Jullie lezen geen krant meer, jullie communiceren per SMS en jullie spelen spelletjes op de computer. Zo beschrijven oude wijze mannen in deze tijd jullie generatie. De circa 500 studenten in Theater Romein te Leeuwarden waren doodstil, toen de moderator van de Experience [Beeldtaal] - Bart Rutten de avond inleidde. Er volgden twee spannende uren waarin het publiek geconcentreerd luisterde en vragen stelde.

Het Media Art Festival Friesland initieerde in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en de Christelijke Hogeschool Nederland een medialandschap. In de overvolle theaterzaal beleefde het publiek een explosieve avond over hoe nieuws, beeld en geluid kunnen worden bewerkt en verspreid. De media-activisten, Han Soete en Bruno de Bondt boden inzicht in de markt voor informatienetwerken en hoe je zelf televisie, radio of Internet producties kan maken. De Amerikaanse ondergrondse nieuwsorganisatie GNN bekritiseerde live via Internet de zes monopolisten die de internationale media beheersen. Karen Vanderborght, beeldend kunstenaar, presenteerde haar film en video experimenten, waaronder de muziekclip Exposed dat op MTV Amerika uitgezonden werd. En de VJ/DJ EBOMAN alias Jeroen Hofs presenteerde zijn laboratorium waar hij kleding met sensoren ontwikkelt. Via het menselijke lichaam kan zo beeld en geluid gecreëerd worden.

Na de pauze werden de studenten prijzen van de NHL en CHN uitgereikt. De hoofdprijs van 250 euro ging naar de Poolse Ana Paulinov. Zij maakt een bijzonder intiem zelfportret waar de kijker volledig in werd meegevoerd.

Performances van Hallucination VJ Crew en EBOMAN zetten de zaal op hun kop. Het publiek reageerde actief op de beeld en geluidstroom die op hun af kwam. Er werd uitbundig gedanst en gedanst. De sfeer was open en uitbundig. Een jonge beatboxer, iemand die muziek maakt met zijn mond, sprong spontaan bij. Toen om 01.00 uur Nadine Bors van Media Art het grote licht aan moest doen, was het feest eigenlijk nog niet ten einde. Lieve mensen, het was een fantastische avond. Dank jullie wel. Volgend jaar opnieuw een Experience. En als jullie meer willen zien en horen, dan zien we elkaar hier in Romein tijdens het videoprogramma aankomend weekend.

meer info op ...
by bruno Friday, Sep. 24, 2004 at 9:14 PM

http://www.mediaartfriesland.nl/