arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL / Moederbedrijf DP broedt ook op een plan voor DHL-Express
by raf Friday, Sep. 24, 2004 at 1:21 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

Het lot van DHL-Aviation in Zaventem houdt ook de werknemers van andere DHL-divisies bezig. "We hebben één moederbedrijf", zegt delegee Hugo Hufkens die in Sint-Katelijne-Waver bij DHL-Express werkt. "Vandaag pakken ze DHL op de luchthaven aan, morgen pakken ze ons aan. Ze zijn trouwens bezig met een plan voor ex-Van Gend & Loos, nu DHL-Express. Maar omdat het over gebouwen gaat, mogen wij ons daar zogezegd niet mee bemoeien".

Ook Hugo Hufkens is present voor de actie van de collega's van DHL-Aviation (de hub in Zaventem) voor het partijhoofdkwartier van CDH in Brussel. "Er zou meer samenhorigheid moeten zijn tussen de weerknemers van de verschillende DHL-divisies", vindt hij. "Want we hebben allemaal hetzelfde moederbedrijf Deutsche Post, en die zijn vandaag hier bezig en morgen daar".

"Volgens mij heeft Deutsche Post al lang een plan voor DHL-Aviation. Ze willen hun handen proper houden en ze proberen de schuld af te schuiven. Als ze uit Zaventem vertrekken, dan zal het de schuld van de regering zijn. Het is begonnen toen ze de delegee Bert Verhogen hebben buitengesmeten. Als ze een vakbondsdelegee buitengooien, dan weet ge dat ze iets van plan zijn. Nadien hebben ze op de Ondernemingsraad gezegd: nu zijn wij opnieuw de baas".

Altijd opnieuw verschuivingen
Deze week maandag is op een Ondernemingsraad gesproken over de vroegere Van Gend & Loos-vestigingen, die nu in de divisie DHL-Express zitten. Hufkens: "Het gaat zogezegd alleen over gebouwen, niet over mensen. Daarom weigert DHL met ons deze zaak te bespreken. Maar het zal gevolgen hebben voor de mensen. Want ze kijken nu uit naar grote gebouwen in Antwerpen en Vlaams-Brabant waar ze alle activiteiten gaan samenbrengen. Dat betekent dat er opnieuw met de mensen geschoven zal worden. Maar de vorige vier jaar, sinds Van Gend &Loos door Deutsche Post is overgenomen, hebben we niks anders dan verschuivingen gekend. Vier jaar! Dat knaagt aan de mensen".

Vier jaar geleden, vertelt Hugo Hufkens, werkte Van Gend &Loos nog in Ternat. Toen kwam de overname door Deutsche Post, samen met het kleinere bedrijf DBD in Boom, en werd alles samengebracht in een depot van Danzas in Sint-Katelijne-Waver. Maar die vestiging zou binnen enige tijd naar het nieuwe, grotere gebouw in het Antwerpse moeten. "En als ze met hun gebouwen alles geregeld hebben, staan de mensen voor voldongen feiten".

De achtergrond van al die verschuivingen is het streven van Deutsche Post om het grootste koerierbedrijf ter wereld te worden. Daarvoor is het Star-plan uitgetekend en zijn er in alle divisies, dochters en filialen reorganisaties en synergieën bezig of gepland.

Voor de baas?
Voor de syndicalisten is de huidige situatie alles behalve gemakkelijk. Zegt Hugo Hufkens: "Als we niks doen voor de tewerkstelling van de hub, laten we ons naar de slachtbank leidsen. En ook al zijn wij van DHL-Express nu niet direct betrokken, we zijn solidair èn we moeten ook onze bezorgdheid toch aan iemand kunnen uiten. Als ge u niet roert, krijgt ge ook geen belangstelling. Want na Sabena en Renault hebben ze blijkbaar nog altijd geen lessen geleerd. Maar van de andere kant zijn wij nu wel actie aan het voeren voor de baas, voor DHL. Die profiteert van onze acties. Niet iedereen heeft het daar even germakkelijk mee. Maar ik vind: nu moeten we eerst en vooral zorgen voor een politieke doorbraak en dus de politiek aanpakken".