arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL / Werknemers klutsen omelet tegen de gevel van Milquet
by raf Friday, Sep. 24, 2004 at 12:06 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

BRUSSEL -- Enkele honderden werknemers van DHL-Aviation (de hub op de luchthaven in Zaventem) zijn na de nachtpost actie gaan voeren in Brussel. Mikpunt was het partijhoofdkwartier van CDH. Die partij houdt volgens de werknemers een akkoord tegen over de uitbreiding van de DHL-hub. Nadien blokkeerden de DHL-actievoerders het verkeer op de Kleine Ring.


DHL op bezoek bij Milquet (CDH) (foto christophe callewaert)

Het CDH-gebouw in de Tweekerkenstraat mag een grondige poetsbeurt krijgen na het bezoek van zo'n 300 werknemers van DHL-Aviation. Binnen sprak een personeelsafvaardiging sprak met partijvoorzitster Milquet en Brussels minister Cerexhe. Buiten gingen enkele werknemers van DHL zich in de buurtwinkels bevoorraden met eieren en tomaten. En vervolgens mocht de gevel van het gebouw eraan geloven. Er werd vooral gemikt op de venstertjes op de eerste verdieping waar blijkbaar onderhandeld werd. Een druipend omelet tegen de gevel van Joelle Milquet!

De hele groep was na de nachtpost op de trein gestapt, op de luchthaven of in Diegem, en vervolgens naar Brussel gespoord, om CDH tot spoed aan te sporen. Die partij ligt samen met de groenen van Ecolo dwars, en houdt een akkoord tegen over de condities die DHL moeten toelaten zijn sorteercentrum op de luchthaven uit te breiden. Het struikelblok is kennelijk nog altijd een verhoging van het aantal nachtvluchten en de spreiding van de overlast die daarvan het gevolg zal zijn.

Verbouwereerd
Het personeel van DHL is razend op "de politiek". En tussen 9 en 10 uur lopen ook drie vakbondsafgevaardigden totaal verbouwereerd weg van het gesprek met Joëlle Milquet. En wat ze buiten zeggen is eensluidend: "Zo'n hoogmoedige trut... Telkens als wij vragen wat ze ervan vindt dat er meer dan 25.000 nachtvluchten per jaar zullen komen, ontwijkt ze de vraag. Zij is zogezegd niet de schuldige, het zijn de anderen die de schuld dragen, zij zitten echt met het personeel van DHL in enzovoort. Maar als wij een vragen stellen, begint ze rond de pot te draaien". Ook het feit dat de pers buiten moest toen de delegatie van DHL haar standpunt begon uiteen te zetten, maakt de delegees behoorlijk kwaad.

De zenuwen staan gespannen. Weken duurt het "politieke spel" nu al. Het minste incident kan uit de hand lopen. Zo ook in de Tweekerkenstraat. Eerst dreigt er serieuze herrie wanneer de politie een actievoerder interpelleert die net in grote rode letters "DHL" op de gevel van het CDH-gebouw heeft gespoten. Dan krijgt een restauranthouder het serieus aan de stok met enkele werknemers, die tegen zijn gevel hebben geplast.

Stakingsoproep
Kort na 10 uur komt de afvaardiging naar buiten. Hendrik Vermeersch van de socialistische bediendencentrale BBTK klimt op een glibberig muurtje, onder het raampje van Milquet, en neemt het woord.

Vermeersch: "Kameraden, vrienden, we hebben Milquet en Cerexhe gezien (boegeroep). En ze hadden de bibber op het lijf". Iemand roept: "dat moet zo". Vermeersch: "Er moet vandaag nog een oplossing komen, CDH moet toegevingen doen. Al uw delegees en Franstalige collega's hebben fantastisch gesproken (applaus). De minister en Milquet hadden niet veel argumenten. Ze voelen dat ze in de hoek staan. Ik ben ervan overtuigd dat ze gaan toegeven. Ze hebben laten verstaan dat een akkoord mogelijk is. Wat gaat er nu gebeuren? De onderhansdelingen gaan heropstarten en er zou een akkoord komen".

De mensen beginnen te roepen: Nu! Nu! Nu!
Vermeersch gaat voort: "Een akkoord is niet ver weg.Maar het wordt niet hier getekend, het wordt getekend in de Wetstraat".Opnieuw geroep: "we gaan mee!". Vermeersch: "de actie van vandaag zal de doorslag geven.Maar er is één voorwaarde, dat is dat de druk vandaag en de komende dagen niet ophoudt. Daarom doen we een voorstel. We gaan voorstellen aan alle delegees van de luchthaven dat ze in hun bedrijven gedurende een uur het werk neerleggen!" Algemeen applaus! Vermeersch: "kent ge mensen die bij BGS of Aviapartner of SN Brussels Airlines werken, vraag dat ze inactie schieten". Iermand roept: "aan Sabena kunnen we dat niet meer vragen".

Dan trekt de hele groep in stoet naar de Kleine Ring en blokkeert er de rijweg. Eén DHL-er trekt een stel sirenes voort. Het daglawaai van DHL is andermaal niet van de lucht.