arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV in de weer tegen fiscaal wanbeleid
by christophe callewaert Thursday, Sep. 23, 2004 at 4:27 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De christelijke vakbond grijpt de studie van het Hiva (zie verder op de site) aan om de invoering van de vermogensbelasting nogmaals op de agenda te zetten. Het fiscale beleid van de regering krijgt van het ACV een flinke veeg uit de pan. “De amnestiemaatregel is moreel verwerpelijk, de uitvoering loopt mank en de toekomst van de vermogensfiscaliteit is onduidelijk,” aldus nationaal secretaris Ann Van Laer.


ACV-campagne voor vermogensbelasting

In 2000 lanceerde het ACV een campagne voor de invoering van een vermogensbelasting. Het beeld van die campagne was een cruise-schip als symbool van de grote fortuinen met als slogan 'de juiste koers'. Ann Van Laer leert uit de studie dat er mogelijkheden zijn om de lasten te verschuiven. Het ACV schuift nu de algemene sociale bijdrage (ASB) naar voor als alternatief voor de financiering van de sociale zekerheid. Ann Van Laer: “Door deze bijdrage kan de belasting op de factor arbeid aangepast worden. De inkomsten kunnen gebruikt worden om de kinderbijslag en gezondheidszorg te financieren. Twee voorzieningen waar de hele bevolking van geniet en niet enkel de loontrekkenden.” Van Laer hoopt dat de arbeidskost zo van de voorgrond verdwijnt in het werkgelegenheidsdebat.

De algemene sociale bijdrage is geen belastingsverhoging maar wel degelijk een verschuiving, verzekert Van Laer. De loontrekkenden zouden niet meteen meer moeten betalen omdat het ACV een aantal crisisbelastingen wil laten meetellen in die ASB. Volgens Van Laer betekent dat ook niet dat de campagne voor een vermogensbelasting in de koelkast wordt gestopt. Op het politieke debat naar aanleiding van de voorstelling van de studie bleek alvast dat weinig politici zich geroepen voelen om te pleiten voor de invoering van een vermogensbelasting. Zelfs Jef Tavernier van Groen! vreesde voor de haalbaarheid van zo'n belasting. Het plan van het ACV voor de toekomst van de sociale zekerheid wordt eind oktober voorgesteld.