arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vergadering van top-industrielen gebeurt in het allergrootste geheim
by christophe devriendt Wednesday, Sep. 22, 2004 at 6:00 PM
christophe.devriendt@tiscali.be

Den ERT vergadert, dus. “En dan”, hoor ik u al denken “iedereen vergadert wel al eens, zeker.” Akkoord, alléen ... de Europese Ronde Tafel van Industriëlen (ERT in de volksmond), dat zijn 45 bedrijfsleiders van de grootste multi-nationale ondernemingen in Europa. We sommen op: Carlsberg, Nestlé, Unilever, Solvay, Volvo, Philips, Nokia, Siemens, Volkswagen, Renault, Bayer, Umicore, ... en dan vergeten we er uiteraard nog een paar.

Bovendien houdt den ERT zijn halfjaarlijkse vergaderingen in het grootste geheim. “Om aanslagen te vermijden” aldus Wim Philippa, de vetbetaalde Secretaris-Generaal van den ERT. Zo geheim zelfs dat enig speurwerk naar plaats, tijdstip en agenda op niets uitdraaide. Vanuit zijn kantoortje, vlak aan de VRT te Schaarbeek, werken Wim en zijn 8 collega's aan de vlotte coordinatie van agenda's, contacten en de - door de Europese Commissie zo gretig gelezen - rapporten. Om de vergaderingen zo efficient mogelijk te laten verlopen, worden vanuit het secretariaat de verschillende werkgroepen gevolgd en wordt er veelvuldig overlegd met verschillende Europese actoren (parlement, raad, commissie).

De laatste vergadering vindt (of vond) deze maand dus plaats. Naar alle waarschijnlijkheid op één of ander luxueus landgoed in Europa. Tussen de kreeft en de kaviaar door keuvelen de topindustrielen over gezellige onderwerpen als commissievoorzitter Barroso en zijn nieuwe commissie, de nieuwe lidstaten en de Europese concurrentiekracht. Daarnaast is er nog een strategisch sturingscomité. Dat komt viermaal per jaar samen en om de zes maanden gaat het comité dineren met het staatshoofd of de eerste minister van het land dat het voorzitterschap van de EU waarneemt.

Lobbyen
“De industriele wereld dichter bij de Europese Commissie brengen”,dus. Dat was en is tot op de dag van vandaag nog steeds de bedoeling, toen den ERT een dikke 20 jaar geleden werd opgericht door de topmensen van Volvo, Philips en Fiat. De verwevenheid tussen de top van zowel politiek als economie is er enorm groot: van Etienne Davignon over Karel Van Miert tot Jean-Luc Dehaene.

Derk Jan Eppink, ex-De Standaard journalist en momenteel - daar gaan we weer – kabinetsmedewerker voor ultra-liberaal commissaris Bolkestein, ziet alvast geen probleem:”De ERT werkt veel met ons samen omdat de Commissie het initiatiefrecht heeft in de domeinen waarin de ERT zich profileert.”

Tot de meest tastbare resultaten van het ERT-lobbywerk behoren de interne eenheids-markt, de euro en de uitbreiding naar het Oosten. De Europese top van Lissabon, die een agenda voor het opkrikken van het Europese concurrentievermogen vastlegde, draagt eveneens een ERT-stempel. Barroso is vast van plan het akkoord loyaal uit te voeren. Schroder is hem zelfs al voor geweest. Met grote betogingen tot gevolg. Frankrijk en Nederland volgen en als er ooit een oplossing voor DHL komt is Belgie aan de beurt ...
Bron:Knack