arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL/ Personeel voert actie aan parlement
by raf Tuesday, Sep. 21, 2004 at 5:15 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

BRUSSEL -- Werknemers van het koerierbedrijf DHL zijn dinsdag naar het Parlement getrokken om te vernemen wat het politieke overleg over hun onderneming heeft opgeleverd. Op het spel staat de uitbreiding van het sorteercentrum van DHL op de luchthaven van Zaventem, die evenwel meer nachtvluchten zou meebrengen. Een delegatie van vakbondsmensen sprak tussen 15 en 16 uur met premier Verhofstadt. Intussen heeft Deutsche Post, eigenaar van DHL, aangekondigd dat een aantal vestigingen van DHL-Express vanaf 2005 zou sluiten.

De actievoerders waren kort voor 14 uur aan Brucargo in Zaventem op autocars gestapt die hen naar Brussel brachten. Zo'n 200 mensen kwamen mee. “Zoveel als we verwacht hadden”, aldus secretaris Hendrik Vermeersch van de BBTK-bediendencentrale. “De 200 mensen van mijn afdeling wilden meekomen“, aldus delegee Viviane Van Kerckhoven (BBTK) “maar er mochten maar 15 mensen meekomen”. Een moeilijkheid is dat veel mensen van DHL-Aviation (ook wel de hub genoemd of het sorteercentrum) 's nachts werken en overdag een andere part-timejob hebben. Ook zou de gelatenheid over een mogelijke inkrimping van de hub tamelijk groot zijn.

De actievoerders liepen de laatste kilometer te voet naar de parlementswijk. In de Wetstraat werden ze tegengehouden door versperringen van de politie. Daar bleek dat premier Verhofstadt niet zoals gepland de Kamercommissie Bedrijfsleven en Infrastructuur over het DHL-dossier zou gaan inlichten maar wel de vakbondsdelegatie wilde ontvangen.

Rond 16 uur kwamen de vakbondsmensen verslag uitbrengen over hun onderhoud met premier Verhofstadt. Er zou een voorstel van de federale regering op tafel liggen, “waarin DHL zich kan vinden” maar waarover de Brusselse en Vlaamse regeringen nog hun zeg moeten doen. Vanuit de groep van actievoerende DHL-werknemers werd daarop geroepen: “Als DHL zich erin kan vinden, dat ze het hier dan komen zeggen. Peter Kruse is in het land, hij heeft met Verhofstadt gesproken”.

Druk
De top van DHL wacht op een Belgische politieke beslissing vooraleer zelf mee te delen wat er met het sorteercentrum in Zaventem gaat gebeuren. “Maar DHL zet ook druk op de regering”, aldus Bert Verhogen, de vakbondsman die in mei 2003 door DHL-Aviation ontslagen is. “Ik heb Peter Kruse op de radio horen zeggen dat voor DHL de tijd dringt.Maar ook dat ze geen deadline hebben. Dat vind ik dégoutant. DHL kan de mensen niet meer tot oktober of november in onzekerheid laten, ook zij moeten nu zeggen wat ze van plan zijn”.

In de andere afdelingen van DHL gaat intussen de reorganisatie voort. Zegt Jean-Pierre De Koninck, ABVV-delegee bij de pakjesdienst van DHL-Express in Ternat: “We hebben gisteren op de ondernemingsraad te horen gekregen dat er tegen einde 2005 een 5-tal vestigingen van ex-Van Gend & Loos gaan sluiten. Die worden dan samengesmolten met de zogenaamde DHL-Classic. DHL wil synergieën creëren, maar in feite willen ze gewoon personeel kwijt”. De reorganisatie kadert in de wereldwijde herstructurering van Deutsche Post, eigenaar van DHL, die in 2005 de grootste koerier ter wereld wil worden.