arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overstromingen eisen hun tol in Haïti
by bruno de bondt Tuesday, Sep. 21, 2004 at 4:37 PM
bruno@indymedia.be

--

De afgelopen dagen eisten wind en regen opnieuw hun tol in Haïti: bij overstromingen kwamen tot nu toe meer dan 600 mensen om. Vooral de streek rond de stad Gonaïves (noord-Haïti) kreeg het zwaar te verduren, evenals de omgeving van de hoofdstad Port-au-Prince en het Noord-Westen van het land. L'île de la Tortue even ten noorden van Haïti liep helemaal onder water. Op het eiland wonen ongeveer 26.000 mensen.

"Gonaives werd vanaf 19 september zwaar getroffen. Afhankelijk van het moment en de plaats stond het water tussen 1 en 2,5 meter hoog," schrijft Adama Guindo, VN-coördinator in Haïti. "Doordat de zware regen en overstromingen gedurende de dag begon, is een veel grotere ramp voorkomen. Het aantal slachtoffers zal duidelijker worden zodra het water weggetrokken is."

"Veel mensen zitten vast op de daken van hun huizen," vertelt Tom Zoete, coöperant van Broederlijk Delen in Haïti. "Ze wachten tot ze opgepikt worden door de hulpdiensten."

De Haïtiaanse landbouw werd bijzonder zwaar getroffen. Jeanne, zoals de storm genoemd wordt, hield immers lelijk huis in de Artibonite-vallei, de graanschuur van Haïti. In dit gebied sloeg eerder deze maand de orkaan Ivan al toe en richtte er beperkte schade aan. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet te overzien.

Volgens Charles Arthur van de Haïti Support Group zijn de huidige overstromingen het gevolg van het wanbeleid van de Haïtiaanse regering. "De problemen van erosie en ontbossing zijn bekend, net als de enig mogelijke oplossing: landhervorming," schrijft hij in een persbericht. "Bijna dertig jaar lang dicteren internationale instellingen als het IMF en de Wereldbank het economische beleid in Haïti. Geen enkele keer stond landhervorming bij hen op de agenda. Bovendien kreeg geen enkele nationale regering de steun om dergelijke hervormingen uit te voeren."

In plaats van aandacht te besteden aan de zo nodige landhervormingen, werden opeenvolgende regeringen gedwongen een neoliberaal economisch beleid te voeren waarin het platteland van geen tel is. Hoewel er wel twee derde van de Haïtiaanse bevolking woont. De kleine boeren zijn gedwongen bomen te verwerken tot houtskool om nog aan een leefbaar inkomen te raken.

"Zelfs nu, nadat aangetoond is dat het neoliberale economische beleid keer op keer faalde, stelt de huidige regering -met steun van internationale financiële instellingen en de Europese Commissie- de noden van de plattelandsbevolking niet centraal. Zo ging tijdens de internationale donorconferentie in Washington in juli heel wat aandacht naar steun voor de stedelijke privé-sector en stond landbouw niet erg hoog op de agenda," aldus Arthur.

>> meer info en foto's op www.alterpresse.org
>> meer info en berichten op www.haitipressnetwork.com