arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Interview] Werk-vergadering: “Strategieën tegen extreem-rechts”

by han Soete Tuesday, Sep. 21, 2004 at 2:52 PM

Op 3 juli ging in Brussel een eerste vergadering door met mensen uit sociale bewegingen die na de zoveelste Zwarte Zondag een dam tegen extreem-rechts willen opwerpen. Op zaterdag 25 september komt er zoals voorzien een opvolging in de Gentse Vooruit. Een interview met één van de initiatiefnemers, Eric Goeman (Attac Vlaanderen / democratie 2000)

Eric Goeman: Dit is de tweede grote samenkomst na 3 juli, dit is dus het vervolg. Deze keer is het echter een werkvergadering, we willen dat we so snel mogelijk samen aan het werk gaan. Het heeft weinig zin om elkaar ng eens te overdonderen met allerlei analyses, die tijd is voorbij. Er zijn al heel wat analyses en in veel daarvan schuilt wat waarheid, maar op zich schieten we daar niet mee op. Het kan nog nuttig zijn om die eens allemaal in een boek te bundelen, maar we moeten zo snel mogelijk samen aan het werk gaan. Er is ook een enorme tijdsdruk want in 2006 staan we voor de gemeenteraadsverkiezingen, en als we in die twee jaar het tij willen keren dan zullen we toch ongelooflijk hard moeten werken.

Je spreek over een pikzwarte zondag, maar wat is eigenlijk het probleem. Er stemmen veel mensen voor het Vlaams Blok, maar waarom zien jullie dat als een probleem.

Eric Goeman: Het Vlaams Blok is geen partij zoals de anderen. We noemen de anderen democratische partijen, ook verschillen we soms vreselijk veel van mening, maar dat is binnen een democratie normaal, je probeert op basis van de meningsverschillen en het opbouwen van krachtsverhoudingen daar iets aan te doen. Maar een extreem-rechtse partij als het Vlaams Blok die zijn oorsprong kent in de collaboratie,... hoort niet thuis in de democratie. Precies daarom is het arrest van het hof van Cassatie in November zo belangrijk. Heel wat bange politici en nog meer de media hebben door de veroordeling van het Vlaams Blok ongelijk gekregen. Wij zeggen al meer dan 20 jaar dat het Vlaams Blok een racistische partij is, en we hebben door de rechtbank gelijk gekregen. Het is een beetje vreemd dat het Vlaams Blok als een overwinnaar wordt opgevoerd in de media. Sommige media trappen nu al in de val van het Vlaams Blok-“Light” verhaal; nochtans zegt De Winter steeds dat het gaat om een kleedje dat ze gaan aantrekken en dat alles bij het oude zal blijven. De Winter zegt zelf duidelijk waar het op staat, en toch zijn er al die gaan twijfelen.
Precies daarom is de uitspraak van het hof van Cassatie op 9 november zeer belangrijk, dat is dan ook het eerste dat we gaan bespreken zaterdag.

Het was zielig om te moeten zien dat de advocaten daar alleen zaten bij de uitspraak van de rechter, terwijl het Vlaams Blok daar 70 man had voor gemobiliseerd. Dat typeert een beetje de verwarring bij veel linksen, en dat mogen we geen tweede keer mee maken. , op 9 november moeten we er deze keer wel bij zijn, om te tonen dat onze advocaten er niet alleen voor staan.

Er is sinds de eerste zwarte zondag in 1991 al heel wat gebeurd en al heel wat mensen hebben allerlei initiatieven gelanceerd, en toch is het Vlaams Blok blijven groeien. Op de vorige vergadering (3 juli) zijn de mensen buiten gekomen met zeer gemengde gevoelens.

Eric Goeman: Ja zeker. De vraag is natuurlijk hoe je dergelijke vergaderingen aanpakt en als je dat democratisch wil aanpakken moet je ruimte geven opdat iedereen zijn zeg kan doen. Natuurlijk zijn er sinds 1991 heel wat mensen bijgekomen die die problematiek hebben bestudeerd en dus hun analyse wilden naar voor brengen. Dat is een beetje wat er gebeurd is op 3 juli, maar just daarom willen we van de volgende vergadering een werkvergadering maken. We gaan het één uur hebben over 9 november & objectief 2006 (het opzetten van stedelijke projecten), en dan gaan we aan de mensen vragen dat ze zich inschrijven in verschillenden werkgroepen. Er zijn verschillende stedelijke groepen en er zijn twee thema-groepen die met elkaar verbonden zijn : een eerste is een observatorium dat het Vlaams Blok in kaart wil brengen en er is ook groep die zich op de media wil concentreren. Er is ook een groep die wil werken aan netwerking, een website, de coördinatie, ....
Na de pauze brengen we verslag uit over de verschillende stedelijke en thema-groepen.

Je verwacht dat er deze keer meer duidelijke en concrete dingen naar boven zullen komen.

Eric Goeman: We maken het deze keer concreet dus moet dat wel.
We willen ook duidelijk stellen dat we het Cordon sanitair niet los willen laten en we willen van 9 november een overwinning maken. Misschien dat er in bepaalde steden een anti-fascistisch feest kan georganiseerd worden. We moeten durven tonen aan dat miljoen kiezers van het Vlaams Blok dat wij winnaars zijn. Het is niet omdat Leterme, Stevaert en co niet durfden te reageren dat wij daarom niet fier zouden mogen zijn op deze overwinning.

Wie kan er dan allemaal komen:

Eric Goeman: Iedereen kan er naartoe komen. We richten ons tot alle mensen en organisaties die de opmars van extreem rechts willen stoppen. We richten ons tot mensen uit alle geledingen van de samenleving die iets willen doen.
Het is gewoon de hoogste tijd dat er iets gebeurt. Eén miljoen stemmen voor extreem rechts dat is een probleem voor de samenleving. Ook in Duitsland zien we dat de afbraak van de verzorgingsstaat leidt tot de opkomst van extreem-rechts. Niet alleen links wint, maar extreem-rechts weet er zijn graantje mee te pikken, en 9% is toch al aanzienlijk.
We moeten voortdurend in de tegenaanval gaan op de aanvallen tegen de verzorgingsstaat, en na elke aanval zijn er weer een aantal mensen die bij extreem rechts terechtkomen.

Je vind dus dat er een hele opdracht is weggelegd voor de anders-globalisten?

Eric Goeman: Je kan er niet naast, alle sociale bewegingen hebben, als ze succes willen boeken, een verlichte tijdsgeest nodig. Bijna 1 miljoen Vlamingen hebben gestemd voor non-solidariteit, en dat staat lijnrecht tegenover onze programmas's. Neem nu 11.11.11 en anderen, die moeten toch ook wakker liggen van dat miljoen stemmen, dat tast immer ook hun hele sociale weefsel aan. Het gaat er niet over of De Winter nu al dan niet aan de macht komt in Antwerpen. Het probleem is veeleer dat ze hele weefsel aantasten met waarden die niet de onze zijn, en alles wat vernietigd wordt is zo verdomd moeilijk om weer op te bouwen.


Meer informatie op http://driejuli.skynetblogs.be.

by Wednesday, Feb. 13, 2002 at 11:51 PM