arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uw berichtgeving dd 20-9 betr Gaza
by Astrid Essed Monday, Sep. 20, 2004 at 6:24 PM

In haar berichtgeving dd 20-9 tav een door het Israelische leger uitgevoerde liquidatie getuigt de NOS-teletekstredactie door haar woordkeus en haar gebrek aan achtergrondinformatie van een impliciete bagatellisering van deze liquidaties




Aan de teletekstredactie van de NOS


Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 20-9 vermeldt u, dat er in Gaza-stad een dode gevallen is, toen een auto explodeerde en dat er een tweede man zwaar gewond zou zijn.
U vermeldt vervolgens, dat de auto volgens een ooggetuige werd getroffen door een projectiel, dat uit de lucht kwam.
Hierna vermeldt u, dat het Israelische leger nog geen reactie gegeven heeft.
Vervolgens vermeldt u in uw berichtgeving, dat in het verleden vaker van terreur verdachte Palestijnen of werkplaatsen waar bommen gemaakt zouden worden met een raketaanval zijn uitgeschakeld.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling dat het slachtoffer een vooraanstaand lid van Hamas zou zijn en dat de explosie vrijwel op dezelfde plek heeft plaatsgehad waar in april Hamas-leider al-Rantissi door een Israelische raket werd getroffen.

Door deze wijze van berichtgeving zonder enige kritische achtergrondinformatie uwerzijds bagatelliseert u door uw woordkeus niet alleen de ernst en systematiek van de door het Israelische leger uitgevoerde politieke liquidaties, daarenboven wekt u impliciet de indruk, dat dergelijke operaties gelegitimeerd zouden zijn, hetgeen genendele het geval is.


Ten eerste is het opvallend, dat u in uw berichtgeving gewag maakt van het feit, dat er ''in het verleden wel vaker van terreur verdachte Palestijnen met een raketaanval zouden zijn uitgeschakeld'', hetgeen door uw woordkeus de indruk wekt, dat van dergelijke praktijken slechts incidenteel sprake is geweest, hetgeen het systematische en zeer veelvuldige karakter van deze praktijken bagatelliseert.

Te uwer informatie:

Deze sinds het begin van de jaren zeventig door opeenvolgende Israelische regeringen toegepaste liquidaties op leiders en activisten van Palestijnse organisaties zijn als buitengerechtelijke executies ernstige schendingen van het Internationaal Recht, dat stelt dat ieder mens recht heeft op een proces.
Bovendien worden bij dergelijke liquidaties, die veelal de vorm hebben van frontale beschietingen van auto's, het plegen van raketaanvallen op burgerdoelen als vluchtelingenkampen, huizen, flatgebouwen, marktpleinen en op straat rijdende auto's, veelal nietsvermoedende voorbijgangers of mede-bewoners gedood.
In dat geval is er tevens sprake van oorlogsmisdaden, aangezien de daders/opdrachtgevers van te voren hadden kunnen inschatten, dat in de te treffen burgerdoelen de waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van burgers zeer groot is.
Gezien tegen dit licht zijn dergelijke liquidatiepraktijken dan ook veelvuldig internationaal veroordeeld, zowel door gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [http://www.amnesty.org], Human Rights Watch [http://www.hrw.org] en de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem [http://www.btselem.org] alsook door diverse Europese politici als de Britse Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, de Franse president Chirac, alsmede de Secretaris-Generaal van de VN, Kofi Annan.

Het verdient dan ook aanbeveling wanneer u bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp tevens melding maakt van bovenstaande informatie, die gemakkelijk te controleren is via een van de door mij reeds vermelde websites.

Een en ander zal leiden tot een eerliijkere en objectievere berichtgeving over dit onderwerp, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.


Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam