arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie circus Bouglione
by Bite Back Sunday, Sep. 19, 2004 at 7:13 PM
info@biteback.be 0486 601666 Postbus 107 3740 Bilzen

18 September 2004 - Brussel – Activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben op zaterdag 18 september voor de ingang van circus Bouglione - vlak voor de aanvang van de middagvoorstelling - verkleed als circustijger en circusolifant, met behulp van stokken, olifantenhaak en zweep de ‘circusdirecteur A. Bouglione’ een lesje in ‘humane’ dressuur geven.


Voor éénmaal de omgekeerde circuswereld: want in het circus worden wilde dieren opgesloten in absurd kleine dierenverblijven, kooien, vastgelegd aan kettingen en tegen hun wil met o.a. bovengenoemde attributen gedwongen tot het uitvoeren van stompzinnige en onnatuurlijke acts.
De andere Bite Back activisten hielden borden op met foto’s van gekooide en geketende dieren in circussen en teksten tegen het gebruik van dieren in circussen.

Circus Bouglione is een fel voorstander van het gebruik van wilde dieren in het circus en misbruikt roofdieren zoals panters, jaguars, poema’s en olifanten om circusacts mee te doen.
Bouglione lobbyde onlangs – succesvol, zo blijkt - bij minister Rudy Demotte, bevoegd voor dierenwelzijn, voor het behoud van wilde dieren zoals olifanten en roofdieren in circussen. Bite Back is voor het circus en voor amusement, maar tegen het gebruik van dieren in circussen. De huisvesting (enkele vierkante meters voor wilde dieren!), de gewelddadige dressuur en het transport van dieren is buitengewoon dieronvriendelijk en is absoluut niet in overeenstemming met de instinctmatige en soorteigen behoeften van de dieren. Bite Back koos voor actie ter plaatse om het publiek de andere, mindere fraaie kant van een circus met dieren te tonen.

‘Circus Bouglione probeert met goedkope trucjes het publiek en de politiek wijs te maken dat dieren het prima naar hun zin hebben in het circus. Dat gaat wellicht wel op voor de menselijke circusartiesten: de dierenslaven van Bouglione echter zijn onvrijwillige deelnemers aan het spektakel, worden gedegradeerd tot willoze marionetten en veroordeeld tot levenslange opsluiting’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back.


Meer informatie over het misbruik van circusdieren kan je trouwens vinden op: http://www.biteback.be/action/class_action.php?act=12


Beestjes
by Scottie Wednesday, Sep. 22, 2004 at 10:07 PM

Hebben ze die dieren geinterviewd of zo, om eens te vragen of ze wel gelukkig waren met hun verblijf? Het lijkt er anders wel op dat Bite Back zich goed kan inleven in de psyche van de circusdieren. Hebben die nu echt niets beters te doen dan kappen op tradities en broodwinning van heel wat mensen?