BBL: miljardeninvestering in waterzuivering rendeert niet by Wim Van Gils, Saturday, Sep. 18, 2004 at 3:35 PM |
Bond Beter Leefmileu |
VMM rapport toont absurde situatie: miljardeninvestering in waterzuivering rendeert niet - zuiveringsinstallaties verzuipen in het - regenwater.
Bond Beter Leefmilieu vraagt minister Peeters topprioriteit te maken van scheiding tussen hemelwater en afvalwater.
Uit het jaarlijkse rapport ‘Waterkwaliteit’ van de Vlaamse Milieu Maatschappij blijkt dat het de foute richting uitgaat met het waterbeleid in Vlaanderen. Na jaren van trage maar gestage vooruitgang stagneert de kwaliteit van het oppervlaktewater. Bedrijven en landbouw blijven ondermaats presteren - het pesticidenreductiebeleid moet dringend van de grond komen - maar de grootste anomalie ligt in het feit dat de miljardeninvesteringen (overheidsgeld) in waterzuivering geen resultaat opleveren. De reden: er komt te weinig afvalwater en te veel hemelwater in de riolering terecht. Bond Beter Leefmilieu vraagt dan ook aan minister van milieu Kris Peeters om van de scheiding tussen vuil afvalwater en proper regenwater een topprioriteit te maken. Gezinnen die hemelwater gescheiden opvangen en niet naar het rioleringsstelsel afvoeren, verdienen een gevoelige korting op hun waterheffing. Gemeenten verdienen steun om hun rioleringen aan te passen.
Waterkwaliteit stagneert
Uit het rapport ‘waterkwaliteit 2003’ blijkt dat de gemiddelde waterkwaliteit in Vlaanderen stagneert. De kwaliteit ‘kwakkelt’ al enkele jaren - de noodzakelijke verbetering komt er maar niet. Het is weinig zinvol om de toevallige weersomstandigheden (de ene keer te droog, de andere keer te nat) in te roepen als bepalende factor. Het gaat hier om een trend ten gronde. Een droevige trend, gezien de enorme investeringen die de overheid zich getroost in waterzuivering, blijkbaar de laatste 5 jaar zonder resultaat.
Een grote verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij industrie en landbouw, die ondermaats blijven presteren. Wat landbouw betreft, valt niet enkel de nitraatconcentratie op, maar tevens het niet opgeloste probleem van pesticiden. Het wordt hoog tijd dat het pesticiden reductieprogramma, dat op de agenda van federaal minister voor Leefmilieu Tobback staat, vorm krijgt.
Waterzuivering werkt slecht
Het rapport schetst een erg verontrustend beeld van de afvalwaterzuivering. De gedane inspanningen (meer dan 2 miljard euro de laatste vijf jaar) renderen niet. Tussen 1996 en 2003 is het behandelde debiet in de stations van Aquafin fors gestegen, maar de behandelde vuilvracht is voor de meeste parameters gelijk gebleven (voor sommige zelfs gedaald), en dit ondanks de jaarlijkse miljardeninvesteringen. De extra vuilvracht die met de extra aansluitingen zou moeten geleverd worden, komt nooit aan in de RWZI’s; ze lekt weg in de lekke rioolbuizen of bezinkt in de kilometerslange collectoren om vroeg of laat via de overstorten ongezuiverd uitgebraakt te worden in onze waterlopen. Er komt meer proper dan vuil water aan in de stations van Aquafin - waardoor de overgrote meerderheid van die stations slecht werken.
Hervorming afvalwaterzuivering
De oplossing ligt voor de hand: er moet meer afvalwater in de rioleringen en minder regenwater. Enkel zo kan ervoor gezorgd worden dat de gedane investeringen alsnog zullen renderen. Bond Beter leefmilieu vraagt dat minister voor milieu Kris Peeters het principe van scheiding tussen hemel- en afvalwater gebruikt als dé basis voor zijn afvalwaterzuiveringsbeleid. Het moet ingebakken zitten in de aanpak van de bron (de aansluiting van de huizen) - over de stroom (rioleringen) - naar de monding (de zuivering).
Bond Beter Leefmilieu vraagt aan de minister om gezinnen die hemelwater gescheiden opvangen en niet naar het rioleringsstelsel afvoeren, een gevoelige korting te geven op hun waterheffing. Ook gemeenten moeten beter aangezet worden om hun rioleringsbeleid aan te passen. Er is nood aan duidelijke taakverdeling en een transparante planning die ondubbelzinnig kiest voor een zo volledig mogelijke scheiding tussen hemelwater en afvalwater. Meer dan nu moet deze keuze zich vertalen in het financiële en planmatige beleid naar de gemeenten toe.
Doet de minister dit niet, dan zullen de gedane investeringen nooit renderen en dreigt onze afvalwaterzuivering letterlijk te verzuipen.
Wim Van Gils, Beleidsmedewerker water, 02 282 17 33 & 0478 327 888
http://www.bondbeterleefmilieu.be