arch/ive/ief (2000 - 2005)

Luidop
by frank colle Friday, Sep. 17, 2004 at 9:19 PM
r-dp@pandora.be

Soms verschaffen de ons gekende media -in tegenstelling tot wat we nogal eens willen beweren- gedegen informatie welke het verdient luidop te worden besproken. Vandaag 17/09 was dat het geval in De Standaard met maar liefst twee artikels. Het eerste betreft de DHL-soap, het tweede de nieuwe vergoedingen voor de commissievoorzitters van het Vlaams Parlement.

Luidop


DHL
In het artikel ‘Vertel de waarheid over DHL’ (rubriek Opinie & Analyse) doorprikt bedrijfsadviseur Werner Koninckx de ultieme werkgelegenheidsdroom van menig in deze docu-soap optredende politicus. De stijging van de werkgelegenheid is, of zal NIET evenredig zijn met een verhoogde capaciteit bij het koerierbedrijf, of bij eender welk ander bedrijf, mochten de gewenste uitbreidingsplannen door gaan. Productiviteitswinst heet zoiets. Van de duizenden extra jobs waar de heren politici mee zwaaien in dit dossier, en die worden afgewogen ten nadele van de levenskwaliteit van de omwonenden, zijn er volgens de berekening (die ook DHL zelf maakte) slechts 1500 reëel.

Dat zijn weliswaar 1500 werklozen minder zo kan men redeneren, maar die zijn er niet voor morgen. Pas wanneer de uitbreiding volledig is en op volle toeren draait, over x-aantal jaar. Bovendien zullen die 1500 eenheden verdeeld worden over de verschillende regio’s (Brussel, Vlaanderen, Wallonië) waardoor ze nauwelijks een invloed zullen hebben op de werkloosheidsstatestieken van de respectievelijke gewesten. Bovendien, zijn het allemaal voltijdse betrekkingen en zullen ze evenveel verdienen als de huidige werknemers? Wat kan het gevolg zijn voor de gezondheidsuitgaven? Het lijkt er dus sterk op dat mocht men ermee doorgaan -met de uitbreiding- dat men op een gegeven moment tot de conclusie zal komen dat ‘de sop de kool niet waard is’, zoals kamerfractieleider bij de SP.a Dirk Van der Maelen zich onlangs nog liet ontvallen nadat bekend raakte dat de fiscale amnestie een gigantische flop wordt (artikel in De Morgen 11/09).

Vlaams Parlement
In een ander artikel wordt bekend gemaakt dat commissievoorzitters in het Vlaams Parlement (het zijn er een tiental) voortaan een extra vergoeding krijgen van € 4000 + € 2000 (voor onkosten) per jaar. Mooi extraatje, allicht, maar over de bedragen wil ik het (nog) niet hebben.

De reden voor deze opslag ligt in het extra werk dat door de commissievoorzitters moet worden verricht maar nog niet vergoed werd én het feit dat dat ook in het federale parlement gebeurd(e).

Wat nu
Het kan een mooie troef worden voor de vakbonden op de interproffesionele onderhandelingen binnenkort, immers ook daar zal door werkgevers(organisaties) aangedrongen worden op het verrichten van meer arbeid door loontrekkenden. Kunnen ze aldaar ineens loonopslag bij opeisen. Benieuwd anders hoe de regering loonbeperking kan rechtvaardigen.

De vakbonden zullen dus uit een ander vaatje mogen tappen. Niet enkel in het DHL-verhaal, waar ze een afwachtende al-hun-hoop-op-de-regering-en-DHLdirectie-zettende houding aanneemt. Met alle commotie rond het nachtlawaai is men de vorige herstructureringsronde blijkbaar reeds vergeten. Maar ook in het ‘globale’ verhaal dat voor ons werkenden én niet-werkenden opnieuw een stukje armzaliger dreigt te worden.

Uit een ander vaatje wil in de eerste plaats zeggen: de discussie voeren rond dat wat essentieel is; reële gegevens en cijfers, met logisch redeneren (méér werk = méér loon), en de discussie voeren zodat iedereen het hoort: luidop.