arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verwilghen niet enige toppoliticus in raad van beheer bedrijf
by christophe devriendt Wednesday, Sep. 15, 2004 at 4:34 PM
christophe.devriendt@tiscali.be

Politici vinden steeds vlotter de weg naar Raden van Bestuur van ondernemingen. Jean-Luc Dehaene, Philippe Bodson en Karel Van Miert staan hoog op de lijst van bestuurders van Belgische beurs-genoteerde ondernemingen, die De Tijd enkele dagen geleden bekend maakte. Minister Verwilghen is dus lang niet de enige.

In de lijst staan een tiental politici. De eerste, op de tiende plaats, is oud-premier Jean-Luc Dehaene. Hij heeft zitjes bij Interbrew, Umicore, Telindus en koekjesproducent Lotus. Op plaats 20 vinden we gewezen MR-senator Philippe Bodson. Vroeger zat hij bij Tractebel, nu bekleedt hij mandaten bij Exmar, Immobel en Fortis en is hij voorzitter van Floridienne.

Voormalig EU-commissielid Karel Van Miert heeft een mandaat bij Solvay en Agfa-Gevaert. Karel De Gucht, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, heeft een zitje bij Dexia, evenals Didier Donfut, de nieuwe staatssecretaris voor Europese Zaken en burgemeester van Frameries. Bij hen gaat het om bestuursmandaten waarbij zij de Belgische Staat als aandeelhouder vertegenwoordigen bij Dexia. Beiden nemen wellicht binnenkort ontslag omdat hun mandaat niet te combineren valt met hun functie.

Anderen in de lijst zijn Roland Duchâtelet, Annemie Neyts, Luc Van den Bossche en kamervoorzitter Herman De Croo. Mark Eyskens zit dit jaar nog de Raad van UCB voor, maar bekleedt die functie volgend jaar niet meer.

Tabak
Ook over onze nieuwe minister van Economie deden al enkele dagen geruchten de ronde. Sinds april van dit jaar was Marc Verwilghen, als lid van de RvB van het tabaksbedrijf British American Tobacco (BAT) Belgium, extern bestuurder. Als gewezen minister van Justitie werd hij, volgens het op een na grootste tabaksbedrijf ter wereld, aangezocht als expert in deugdelijk bestuur.

Nu neemt hij zijn mandaat dan toch niet op. Onder druk van onder meer Verhofstadt en in gezamelijk overleg met BAT, werd deze beslissing genomen.

Officieel bestaan er geen teksten die verbieden dat een minister ook een mandaat zou uitoefenen in een privé-onderneming. Wel is er een omzendbrief uit 1992 over privé-mandaten in vzw's. Over ondernemingen wordt met geen woord gerept.

Bron: De Tijd