arch/ive/ief (2000 - 2005)

Veel Belgen verwacht op Europees Sociaal Forum in Londen
by christophe callewaert Wednesday, Sep. 15, 2004 at 2:32 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Nogal wat Belgen maken plannen om in oktober naar het derde Europees Sociaal Forum (ESF) in Londen te gaan. Vooral de twee vakbonden zullen in grote getale aanwezig zijn op het jaarlijkse treffen van de Europese tak van de andersglobaliseringbeweging. Ook het Belgisch Sociaal Forum (BSF) legt een bus in waardoor zelfs de minder gefortuneerde geïnteresseerden zich deze keer voor weinig geld vier dagen lang kunnen onderdompelen in de wereld van het andersglobalisme.

Na de christelijke vakbond laat nu ook het ABVV alle schroom tegenover de jaarlijkse internationale sociale fora vallen. “Vorige jaar in Parijs hadden we nog een afwachtende houding,” zegt de verantwoordelijke van de ABVV-jongeren Mike De Herdt. “Maar deze keer mobiliseren we een 70-tal mensen.” Een groot deel daarvan zullen jongeren zijn. Mike De Herdt: “Wij trachten een groep van jonge delegees, studenten en werkloze jongeren bij één te krijgen. Het zullen mensen zijn die al op één of andere manier bezig zijn met de problematiek van de globalisering. Jonge delegees die in een multinational werken kunnen op zo'n forum heel wat nuttige ervaring opdoen en interessante contacten leggen.”

De jongeren van het ABVV zullen niet onbeslagen het ijs betreden in Londen. “Voor we vertrekken organiseren we een info-namiddag. Zo'n ESF is een hectische bedoening en dan is het zaak van goed voorbereid te zijn. We gaan onze groep ook inlichten over de campagnes waar we op het ESF rond willen werken.” Het ABVV organiseert op het ESF samen met andere bonden en organisaties onder meer seminaries over de richtlijn-Bolkestein die de liberalisering van de dienst beoogt en over de 'schone kleren'-campagne. De jongeren concentreren zich op de problematiek van de werkloosheid bij jongeren. “Begin volgend jaar organiseren we samen met de ACV-jongeren een jongerenmars voor werk. Op het ESF hopen we contacten te leggen met Franse en Duits vakbondsjongeren die tegenwoordig ook actief zijn rond dit vraagstuk.”

Het ACV trekt met verschillende honderden militanten naar het ESF in Londen. Paul Buekenhout van het ACV: “De Vlaamse dagen van het ACV (zeg maar het congres van het Vlaamse ACV, cc) staan volgend jaar in het teken van de globalisering. Van de mensen waarmee we naar Londen gaan, vragen we dat ze op de Vlaamse dagen een getuigenis brengen en hun ervaring delen met de andere ACV-leden.” In de aanloop naar het ESF worden de militanten tijdens studienamiddagen geïnformeerd over de vijf thema's die op het ESF centraal staan (oorlog, Europa, werk, milieu en racisme). Vorig jaar liet het ACV zich op het ESF van Parijs ook al opmerken met een massale aanwezigheid.

Het Belgisch Sociaal Forum legt deze keer bussen in naar Londen. Voor 95 euro (80 euro voor werkzoekenden en jongeren) kan je zo op het ESF geraken. De toegang tot het ESF is in de prijs inbegrepen. Het openbaar vervoer in Londen is gratis voor alle deelnemers aan het ESF. Voor wie dat wenst, gaat het BSF ook op zoek naar slaapplaatsen. Meer info daarover vind je op hun website.

Meer info:
www.wsf.be (site van het BSF)
www.iwantwork.be