Wereld kiest voor Kerry by Jim Lobe (IPS) Wednesday, Sep. 15, 2004 at 1:32 PM |
Als de hele wereld kon meestemmen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zou John Kerry met een straat voorsprong winnen. Volgens een enquête die het internationale peilingbureau Globescan in juli en augustus uitgevoerde, zou de democratische presidentskandidaat in de 35 onderzochte landen gemiddeld 46 procent halen. Slechts één op vijf respondenten vindt dat de huidige president George W. Bush de machtigste man op aarde mag blijven. In een groot deel van Europa scoort Bush nog veel slechter.
Van de Noren in de opiniepeiling zegde maar 7 procent voor Bush te kiezen; Kerry zou er met 74 procent een verpletterende overwinning boeken. De kloof tussen Kerry en Bush is verder ook extreem breed in Duitsland (74-10), in Frankrijk (64-5) en in Nederland (63-6). Zelfs bij trouwe bondgenoten als Italië en Groot-Brittannië overtuigt Bush niet meer dan 14 tot 16 procent van de respondenten. Bij de bevolking van het 'nieuwe' Europa zijn de meningen over de twee presidentskandidaten verdeeld. In Polen zou Bush meer stemmen halen dan zijn tegenstander, maar in Tsjechië zou hij het afleggen met 18 tegen 42 procent.
Op de andere continenten haalt Bush betere scores, maar toch zou Kerry het in 30 van de 35 onderzochte landen makkelijk halen. Alleen in de Filipijnen, Nigeria en Polen wint Bush het pleit. De respondenten in India en Thailand gaven geen van beide kandidaten een significante voorsprong. In China, waar meer dan een zesde van de wereldbevolking woont, sprak dan weer 52 procent van de respondenten zich uit voor Kerry en maar 12 procent voor Bush.
In Latijns-Amerika haalt Kerry het in de negen landen waar mensen werden ondervraagd. In Afrika verovert Bush Nigeria, maar Kenia, Ghana, Tanzania, Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn voor zijn tegenstander. Rusland is met geen van de twee kandidaten opgezet: Kerry eindigt er op twintig en Bush op tien procent.
Opvallend is dat Kerry duidelijk wint in veel landen die op vraag van de VS troepen hebben gestuurd naar Irak. De twee uitzonderingen op die regel zijn de Filipijnen en Polen.
De meeste respondenten vinden ook dat het imago van de buitenlandse politiek van de VS geleden heeft onder het bewind van Bush. In Duitsland is 83 procent die mening toegedaan. Ook in Frankrijk, Mexico, China, Canada en Nederland vindt meer dan 70 procent dat Bush op internationaal vlak slecht werk heeft afgeleverd. Kerry kan voordeel halen uit het onderzoek. Beide kandidaten hebben van de rol van de VS in de wereld een centraal campagnethema gemaakt. Kerry zegt dat het unilateralisme waarmee Bush zijn oorlog tegen het terrorisme inzette, veel bondgenoten nodeloos van de VS vervreemd heeft. Kerry verwees daarbij naar eerdere internationale opiniepeilingen waaruit bleek dat vooral Europa en het Midden-Oosten de voorbije vier jaar minder positief tegen de VS zijn gaan aankijken.
Voor deze opiniepeiling ondervroeg GlobeScan bijna 35.000 mensen. De resultaten werden woensdag bekend gemaakt. (PD/MM)