arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dienstencheques: eind in zicht?.
by Fale Tuesday, Sep. 14, 2004 at 11:43 PM

Poetsvrouwen gevraagd voor tewerkstelling via dienstencheques - Het klinkt bijna als een noodkreet. Dienstencheques als opvang van 'zwartwerk' zijn blijkbaar uitgewerkt. Ook Familiehulp, de grootste dienst voor gezinshulp vindt geen mensen meer om de stap naar wit werk te zetten. Het is op.

Dienstencheques: ein...
r0013376.jpg, image/jpeg, 530x397

Zodus wordt nu het wit werk grijs gemaakt. Diegenen die jaar en dag hun huishoudsters met wit geld betaalden komen tot de bevinding dat zij wel zot zijn nog verder de volle pot te betalen. Zij bestellen dienstencheques bij Accor en halen zo 80% overheidsbetoelaging binnen voor hun kuiswerk. Hun wit huispersoneel worden nu grijze dienstenchequers.

Taxi Hendriks, een firma voor gehandicaptenvervoer met meer dan 100 witte werknemers kondigt op z'n website aan dat het vervoer nu ook met dienstenchequers kan gebeuren aan 40% van het normaal tarief - voor een rit van 113 km bv is het normaal tarief 83€, voor een dienstenchequer wordt 5 uur (vijf uur) aangerekend zodat de kostprijs van deze rit 105€ wordt waarvan 5x 6,2€= 31€ door de gebruiker betaald wordt in plaats van de 83€ normaal tarief. De overheid wordt evenwel met 74€ betoelaging opgezadeld, waarvan een goed deel extra winst (het verschil tussen 83€ en 105€). In deze financiële setting wordt ook de afschrijving, brandstof, verzekering, lokalen, garage enz met dienstenchequegeld betaald. Zo zal deze firma een gedeelte van zijn personeel op dienstenchequestatuut zetten: van wit naar grijs. Perverser nog is dat Taxi Hendriks zo de door de Vlaamse Overheid geregelde diensten voor Aangepast Vervoer van de markt kan duwen - Gezien Taxi Hendriks als commerciele firma geen erkenning kreeg als Dienst aangepast vervoer komt hij nu langs de achterdeur binnen om met federaal geld aan dumpingprijzen het vervoer te claimen.

Ook de strijkfirma's hebben massaal ingeschreven voor de dienstencheques: 7 hemden voor de prijs van 1 luidt hun reclame: ook hier is het een ilusie dat zwart werk gewit wordt. Het bestaande strijkwerk zal in het grijze cirquit belanden.

Het zijn de beter verdienenden en de rijken die zo hun huispersoneel met overheidsgeld, dwz de belastingen van de lage en de gemiddelde inkomens, zullen betalen - Vroeger betaalden zij dat nog zelf, nu neemt de overheid de kuis- en strijkfactuur van de gegoeden over.

Minister Van den Bosche heeft het dan over 8.000 nieuwe werkplaatsen langs de dienstencheques als resultaat van de bestrijding van de sociale fraude. Dit is een grote luchtbel gezien wit grijs gemaakt is en het om 8.000 werknemers gaat die minsten één contract gehad hebben - Accor en de RVA beklemtonen dat personen wiens contract niet verlengd is of die niet meer als dienstenchequer werken niet van deze lijst geschrapt worden. zo kan men nog lang bezigblijven. De boom in juli (verdubbeling van het het aantal betaalbaar gestelde cheques) heeft volgen Accor alles te maken met de bepaling dat de ondernemingen die voor 21 juli 2004 hun cheques binnenbrachten er 23,5€ voor kregen en na 21 juli maar 21€. Vanaf 22 juli moeten de onderneming ook speciale formulieren doorgegevn aan de RVa met juiste opgave van aantal uren, contracten en personen die men heeft ingeschakeld als dienstenchequer. Als je enkel kijkt naar de effectief uitbetaalde cheques en deze omzet naar voltijdse jobs op jaarbasis dat zijn er tot nu toe 1.622 voltjdse jobequivalenten tot stand gekomen hetgeen goed is voor 3.000 halftijdse jobs. Enfin, zien wat Augustus en de volgende maanden zullen geven.

het einde of... een nieuw begin ?
by raf verbeke Wednesday, Sep. 15, 2004 at 5:39 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Proficiat voor deze tegeninformatie !

Volgens ACCOR is het gemiddeld aantal cheques dat verdiend wordt door de werkers de eerste 15 maanden van het systeem 35 . Het gemiddeld aantal cheques die door de werkgevers worden uitgegeven op die periode bedraagt 332. Een werknemer zou gemiddeld ongeveer 10 werkgevers bedienen. Kunt gij U voorstellen dat één poetsvrouw bij tien posten gaat kuisen ? Nee toch ! Het systeem werkt nu dus al voor organisaties: interimkantoren, thuishulporgansiaties, OCMW-organisaties enz.Zij nemen nu al het leeuwenaandeel van de dienstencheques-omzet voor hun rekening.
En reken maar die omzet gaat ten koste van de reguliere tewerkstelling. Laatst werd in een ziekenfonds in Gent de opzeg gegeven aan een poetsvrouw met de bedoeling ze terug aan te werkven met dienstencheques. Gelukkig heeft sindicale druk dit kunnen verijdelen. Maar de omschakeling van reguliere familiehulp naar dienstencheques wordt niet ontkend integendeel ! Ik denk dus dat we erder aan het begin staan van het systeem.

Oproep om het verzoekschrift tegen dienstencheques in de zorg te ondertekenen:

http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=366&sid=a1d6a71bf04f253015dab0d060a69456

Oproep ook om alle getuigenissen en informatie in de zin van dit artikel op deze site te publiceren met copie aan het forum economische democratie (zie link hierbovenaan)