arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlandse anti-terreurmaatregelen
by Astrid Essed Tuesday, Sep. 14, 2004 at 4:51 PM

De recentelijk door het Nederlanse kabinet genomen anti-terreurmaatregelen ter beperking van burgerlijke rechten leiden tot toenemende willekeur, stigmatisering en rechteloosheid

Ingezonden stuk


Geachte Redactie,

Ik heb met verbijstering kennisgenomen van het recentelijk door het kabinet afgekondigde besluit tot de inperking van burgerrechten op grond van de terreurbestrijding.
In de eerste plaats worden er aan Justitie, politie en veiligheidsdiensten verregaande bevoegdheden verleend zoals het verrichten van huiszoekingen zonder de wettelijk verplichte aantoonbare betrokkenheid bij strafbare feiten en de uitbreiding van het inzagerecht in persoonsgegevens van verenigingen en stichtingen alsook moskeen.
In de tweede plaats mogen verdachten van een mogelijke aanslag langer en met minder rechten vastgehouden worden, hetgeen een ernstige schending is van het gelijkheidsprincipe in het Nederlandse strafrechtssysteem tav de behandeling van verdachten van strafbare feiten.
Ook snijdt de door het Nederlandse kabinet aangevoerde motivatie, dat er in Nederland sprake is van een oorlogssituatie, waarbij wettelijk gezien een aantal rechten mogen worden opgeschort, geen hout, aangezien er geen sprake is van een reguliere oorlog of binnenlandse gewapende opstand.
Het verdient dan ook aanbeveling dat genoemde maatregelen, die veelal gebaseerd zijn op oncontroleerbare en vage verdachtmakingen en kunnen leiden tot willekeur, stigmatisering van moslims en toenemende rechteloosheid, zo snel mogelijk herzien worden.

Astrid Essed
astridessed@hotmail.com
Florijn 444
1102 BA Amsterdam [Z-O]

Terrorisme bestrijding?
by talat kara Tuesday, Sep. 14, 2004 at 8:17 PM
talat@post.com

Hallo;
Na 11.09 heeft VS en EG al besluiten genomen waarbij nationaal en internationaal nivo fundamentale rechten ingetrokken is.
De landen werden gebombardeerd, oorlogen gevoerd, landen bezet gehouden. Westelijke (Beter gezegd het blok van imperialisme) onmenselijkheid nooit voren zo bloot geweest... Enige verschil was dat deze keer massamedia en openbaarheid ook achter deze onmenselijkheid stond. Het ging toch om die primitieve arabieren en grenzenloze terroristen...
EU had nieuwe Zwarte Lijsten aangekondigd die overgenomen is van VS. Iedereen was weer stil het ging toch om ETA van Spanje, DHKP-C van Turkije, PKK van Koerdistan enz... Die waren toch terroristen omdat ze voor hun land streden. Ze waren toch tegen de mensenrechten schendingen...
Indertijd had DHKC ook bekendgemaakt dat deze Zwarte Lijsten niet om hun zelf gaan maar om de demokratische rechten in algemeen. Maar wie zou nou hun luisteren, ze waren terroristen.
En nu... nieuwe terrorisme bestrijdings regels van bijvoorbeeld NL. is er nog iemand om hiertegen te strijden.
Wel. En die zijn nog steeds 'de terroristen'. Vroeg of laat moeten mensen een oor geven aan de revolutionaire, demokratische organisaties als DHKC.
Groetjes...