arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstoppers terug voor de rechter
by Forum voor Vredesactie Tuesday, Sep. 14, 2004 at 4:37 PM

15 september: politierechtbank Antwerpen 13 oktober: Hof van Beroep Gent Kom uw steun betuigen!

In het voorjaar 2003 vonden volop transporten van Amerikaans materiaal bestemd voor de oorlog tegen Irak plaats. Duizenden mensen betoogden tegen deze oorlog. Verscheidene pogingen werden gedaan om deze transporten te stoppen. Op 16 februari 2003 slaagden 11 mensen erin om een trein met militair materiaal tegen te houden. Op 1 maart 2003 werden meer dan 100 mensen aangehouden bij een poging om hetzelfde te doen. Deze acties kregen een gerechtelijk staartje. De Trainstoppers komen de volgende maanden tweemaal voor de rechter.
De correctionele rechtbank van Dendermonde verklaarde zich onbevoegd in de zaak van de 11 trainstoppers. Het parket ging in beroep. Deze Trainstopping-zaak komt nu voor het Gentse Hof van Beroep op 13 oktober om 14u30. Gerechtsgebouw, Koophandelsplein 23 9000 Gent, 8ste kamer, zaal 58.
Kort na de uitspraak in Dendermonde viel een nieuwe dagvaarding in de bus. Ditmaal worden drie mensen vervolgd voor de politierechtbank voor het zonder toestemming betreden van het spoorwegterrein. Dit Trainstopping-bis proces vindt plaats op 15 september om 9u. Politierechtbank Antwerpen, Britselei 68 / Begijnenvest 16-18.

Het Forum voor Vredesactie roept op om op beide processen uw steun te komen betuigen!

De Belgische regering moet een oorlog voorkomen, niet de acties ertegen. Het Forum voor Vredesactie stelt dat de Belgische regering moet verhinderen dat België opnieuw gebruikt wordt voor oorlogsvoering, door de militaire akkoorden met de VS te herzien en garanties in te bouwen voor de naleving van het VN-Handvest en het oorlogsrecht.
Bij de laatste oorlog tegen Irak bleek dat Europa voor de VS diende als vooruitgeschoven uitvalsbasis. De VS misbruikte in het kader van de NAVO afgesloten akkoorden voor unilaterale militaire avonturen, zonder dat de Belgische regering dat durfde tegen te houden. Dit blijft zo na de door de VS aangekondigde troepenterugtrekking. Het wordt zelfs het hoofddoel. In het kader van deze grootschalige troepenherschikking worden allerlei militaire akkoorden heronderhandeld om ze aan te passen aan de nieuwe situatie. Het Forum voor Vredesactie roept de regering dan ook op om garanties voor de naleving van het VN-Handvest en het oorlogsrecht in deze akkoorden in te schrijven. De Belgische regering kan haar verantwoordelijkheid nemen en voorkomen dat België nog betrokken geraakt in deze oorlogen. Zoniet moeten gewone burgers het bij de volgende oorlog weer in haar plaats doen. Of moeten we nu al de acties tegen de volgende oorlog beginnen voor te bereiden?

Uw steun is nodig!
Dit proces kost handenvol geld. Zelfs met een vrijspraak moeten er nog steeds flink wat advocaatkosten betaald worden (gerekend aan een geëngageerd tarief vanwege onze advocaten).
Uw steun is meer dan welkom op reknr. 523-0403000-40 van het Forum voor Vredesactie met vermelding ‘proces trainstoppers’.
(Giften vanaf 30 euro zijn fiskaal aftrekbaar.)

http://www.vredesactie.be