arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL-Aviation / Directie laat sociale relaties verzuren
by raf Monday, Sep. 13, 2004 at 9:37 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Vakbondsmensen bij DHL klagen de laatste tijd over de slechte sociale verhoudingen in het koerierbedrijf. "Wij moeten al het nieuws nu uit de media vernemen", zo wordt gezegd. Typerend is de gang van zaken bij DHL-Aviation (het sorteercentrum, ook wel de hub genoemd, op de luchthaven van Zaventem) over de werkregeling tijdens de eindejaarsfeesten.

Kerstmis valt dit jaar op een zaterdag. Het personeel heeft gevraagd om, zoals de twee voorgaande jaren, op kerstavond – vrijdag 24 december – niet te moeten werken. Ook voor de nacht van Oud op Nieuw is aan de directie zo'n regeling gevraagd. Voor de Nieuwjaarsnacht is dat kennelijk toegestaan. Maar op kerstavond en kerstmis zelf wil de DHL-directie de operaties laten doorgaan. Bovendien heeft ze voorgesteld om kerstmis als een gewone werkdag te verlonen. Dat idee heeft ze in een enquête aan het personeel voorgelegd, dat het echter kordaat verwierp.

De kwestie stond maandag (13 september) op de agenda van de ondernemingsraad. Maar naar verluidt is er amper over van gedachten gewisseld. Merkwaardig was ook dat topman Zwerver van DHL niet eens op de vergadering aanwezig was. Van vakbondszijde is voorgesteld dat DHL voor kerstmis een correcte verloning (feestdag = 200% + recup-dag) zou voorstellen en zien wat het personeel daarover denkt. Voor een antwoord wordt het afwachten tot de volgende ondernemingsraad van oktober.

In oktober of november maakt DHL bekend of het zijn sorteercentrum in Zaventem gaat uitbreiden - dat zou deels afhangen van wat de federale regering op eerdere verregaande eisen van DHL, onder meer in verband met nachtvluchten, gaat antwoorden – ofwel of de hub verhuist naar Leipzig (in Duitsland) of naar Vatry (in Frankrijk). De personeeelsafgevaardigden hebben maandag gevraagd welke scenario's DHL daarvoor achter de hand houdt voor het personeel. Daarop is geantwoord dat Deutsche Post, het moederbedrijf van DHL, daarover nog geen studie heeft gemaakt.

De delegees hebben maandag ook hun beklag gedaan over het feit dat hun syndicale werking wordt beknot. De directie zou geantwoord hebben dat ze dat eens gaat bekijken. Aanleiding is de weigering van de directie om de delegatie een aparte vergadering te laten houden. "We worden volledig tegengewerkt", zo vat een delegee de toestand samen.

Eén ding werd maandag wel duidelijk: ook DHL kijkt uit naar dinsdag 21 september, datum waarop premier Verhofstadt in een algemene verklaring naast sociale en communautaire dossiers ook zijn beleid ten aanzien van DHL zal toelichten.