arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging van het Iraans verzet
by Ruth Friday, Sep. 10, 2004 at 4:42 PM

Maandag 13 september grote manifestatie aan Schuman als steun aan het Iraanse Verzet!

Maandag 13 september : samenkomst van de raad van ministers van buitenlandse zaken van de EU.
Tussen Schuman en het Jubelpark: Manifestatie voor recht en gerechtigheid
Oproep aan de EU om de betrekkingen met de mollahs in Iran te verbreken en het democratische Iraanse verzet, de Modjahedin van het Iraanse volk, van de lijst met terroristische organisaties te halen.


De Modjahedin van het Iraanse Volk (OMPI) is de grootste oppositiebeweging tegen het islamitische regime in Iran. Ze staan voor een tolerante en democratische islam en willen een democratisch, pluralistisch Iran, waar de gelijkheid van de seksen, het recht op vrije meningsuiting en de rechten van minderheden gewaarborgd worden. Het OMPI is lid van de overkoepelende organisatie van het Iraans verzet. Maryam Radjavi is door hen verkozen als president van de republiek voor de overgangsperiode na de val van het regime in Teheran.

Ze willen de flagrante overtredingen van de rechten van de mens in Iran veroordeeld zien, de religieuze dictatuur in Iran vervangen door een democratisch alternatief en de EU oproepen de Modjahedin van het Iraanse volk van haar lijst van terroristische organisaties te halen.


Balans van het regime van de Mollahs:

- 120.000 politieke executies
- 500.000 politieke gevangenen gemarteld
- gelegaliseerde discriminatie van vrouwen
- ophanging van minderjarigen in het openbaar om een klimaat van terreur te creëren
- discriminatie en vervolging van etnische en religieuze minderheden door het regime

De Mollahs hadden 7 miljard Euro ter beschikking om de EU ervan te overtuigen de Iraanse oppositie in Europa terug te dringen.
In mei 2002 heeft de Unie het OMPI op haar lijst van terroristische organisaties geplaatst, op vraag van Teheran. Hiermee bewijst de EU impliciet haar steun aan dit regime. Na maanden onderzoek zijn verschillende organisaties, waaronder 11 lidstaten van de Europese Unie, tot de conclusie gekomen dat de Mohadjedin beschermd worden door de 4e conventie van Genève.
Meer dan 1000 parlementariërs in Europa, waaronder de meerderheid van het Belgische parlement hebben reeds geprotesteerd tegen deze beschuldiging van terrorisme en hebben opgeroepen het OMPI van de lijst te halen.