arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Handel over te nemen?", 11.11.11 buigt zich opnieuw over waterproblematiek
by christophe callewaert Friday, Sep. 10, 2004 at 11:51 AM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Voor het tweede jaar op rij is de toegang tot water het centrale thema in de campagne van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. 11.11.11 wil dat er over belangrijke diensten als de watervoorziening in het parlement beslist wordt en niet in de hoofdkwartieren van enkele multinationals. Dit jaar roepen ze de gemeentebesturen op om zich met een motie te verzetten tegen de privatisering van essentiële diensten, in Noord én Zuid. Diensthoofd campagne van 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe geeft tekst en uitleg.



De actie van vorig jaar - “Leg de waterleiding in het parlement” - krijgt dit jaar een politiek staartje. Van kamervoorzitter Herman Decroo (VLD) mag 11.11.11 het op 18 oktober in het parlement komen uitleggen. Eerder werd het thema ook al behandeld in de kamercommissie globalisering. Dat sterkt campagnehoofd Bogdan Vanden Berghe in de overtuiging dat je zo'n campagnes niet na één jaar moet stopzetten. “Om echt impact te hebben moet je zo'n campagne over meerdere jaren spreiden. Zeker als je moeilijke thema's als de Tobin-taks en de GATS onder de aandacht van het grote publiek wil brengen (GATS is het akkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie over de handel in diensten dat de liberalisering van diensten beoogt, cc).”

Hoe ziet de publieke actie er dit jaar uit?

Bogdan Vanden Berghe: “Ten eerste stappen we naar de gemeentebesturen. We willen dat die een motie ondertekenen die zich uitspreekt tegen de liberalisering van de watervoorziening in de eigen gemeente en de liberalisering van de diensten in het Zuiden.

Ten tweede is er de affiche die de vrijwilligers kunnen ophangen in de buurt van water. Daarop staat “Handel over te nemen” met daarbij een telefoonnummer waarnaar gebeld kan worden voor meer uitleg over de problematiek. De bedoeling is om de campagne zichtbaar te maken in dorpen en steden.”


Er zijn gelijkaardige campagnes in Europa.

Bogdan Vanden Berghe: “In Groot-Brittannië stemden 26 gemeenten of regio's GATS-moties met een oproep om de onderhandelingen te stoppen. Meer dan 220 Franse steden en departementen verklaarden zich 'GATS-vrij'. Ook in Italië en Oostenrijk loopt de campagne. Wij bouwen dus voort op die Europese dynamiek waarbij het lokale niveau rekenschap vraagt aan het Europese niveau voor beslissingen waarvoor zij de gevolgen vragen.”

Hoe kunnen mensen meehelpen aan de campagne?

Bogdan Vanden Berghe: “Je kan samen met een 11.11.11-comité of een Attac-kern naar je gemeente stappen om de motie goedgekeurd te krijgen. Al het materiaal dat je daarvoor nodig hebt, kunnen wij leveren. Naast de affiches is er ook nog heel wat ander campagnemateriaal dat je kan gebruiken op etentjes of kwissen. Alle details daarover staan in het actieboek.”

Wat mogen we op de startdag verwachten?

Bogdan Vanden Berghe: “Op elke startdag vormt het debat de hoofdbrok. Studiedienst-medewerker Marc Maes zal er het GATS-dossier nog eens uit de doeken doen. Een burgermeester of schepen zal toelichten wat de houding van de gemeente of stad is. Ten slotte is er ook iemand van een Belgische publieke watermaatschappij die zal uitleggen hoe de waterdistributie in België geregeld is. Wij worden wel eens antiglobalisten genoemd die geen alternatief hebben. In België werkt de waterdistributie heel goed en dat willen we ook aan bod laten komen.”

GATS is een zeer moeilijk thema. Merken jullie na één jaar campagne dat de mensen beginnen te snappen waar het over gaat?

Bogdan Vanden Berghe: “De geïnteresseerden beginnen het te snappen. Dit wil zeggen: de mensen die bereid zijn om verder te kijken dan onze radio- en tv-spot. Maar het blijft bijzonder moeilijk om zo'n complexe problematiek te behandelen in onze massa-communicatie. We merken wel dat het werk met de moties onze vrijwilligers aanport om wat meer over de problematiek te weten te komen. Als je in debat wil gaan met je gemeentebestuur moet je een beetje weten waar het over gaat. Water is wel een goede invalshoek omdat iedereen er dagelijks mee te maken heeft. “Het is toch maar normaal dat iedereen toegang moet krijgen tot water,” is de reactie van iedereen die vorig jaar met de campagne geconfronteerd werd.”

Dit weekend zijn er nog startdagen in Gent en Brussel. Volgend weekend sluit Antwerpen het rijtje af. Meer info op www.11.be