arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kom mee naar het Europees Sociaal Forum van Londen van 14 tot 17 oktober
by Sociaal Forum van België Friday, Sep. 10, 2004 at 11:46 AM
info@wsf.be 02.250.12.68 Handelskaai 9, 1000 Brussel

Van 14 tot 17 oktober worden in Londen weer tienduizenden andersglobalisten verwacht voor het derde Europees Sociaal Forum. Het Sociaal Forum van België legt bussen in aan een democratische prijs.

Goed nieuws in verband met onze reis naar het Europees Sociaal Forum van Londen! Het Londense stadsbestuur heeft beslist dat de deelnemers aan het ESF tijdens hun verblijf gratis kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat betekent dat we onze prijs nog eens met 27 euro kunnen verlagen.

Onze prijs voor de busreis heen en terug én de inschrijving voor het ESF zelf bedraagt nu in totaal 80 euro voor studenten en werklozen en 95 euro voor werkende mensen. Je kan nog steeds via onze site inschrijven en eventueel ook slaapplek vragen.

Het Sociaal Forum van België legt bussen in naar het ESF in Londen aan een democratische prijs. We vertrekken op donderdag 14 oktober 's ochtends vanuit Brussel, Luik en Antwerpen en komen terug aan in Brussel op maandag 18 oktober vroeg in de ochtend (7.00u.). Voor de busreis heen en terug vragen we 50 euro. Het openbaar vervoer in Londen is gratis voor alle deelnemers aan het ESF. Om zo'n gratis pas voor het openbaar vervoer te krijgen moet je wel inschrijven voor 29 september. Ten slotte is er de toegangsprijs. Die bedraagt 30 euro voor jongeren en werklozen en 45 euro voor werkenden voor de vier dagen samen.

In totaal betaal je dus 80 euro als werkloze of jongere en 95 euro als werkende voor het transport, het metronetwerk en de toegang.

Voor wie dat wenst, kunnen we op zoek gaan naar slaapplaatsen. Er zijn drie types van slaapplaatsen. Ten eerste is er gratis overnachting, in grote slaapzalen (scholen of sportzalen). Ten tweede zijn er jeugdherbergen, waarvoor je makkelijk een goede twintig euro per nacht betaalt. Ten slotte is er bed & breakfast, waarvoor je op 50 euro per nacht moet rekenen. Wie wil dat het Sociaal Forum van België op zoek gaat naar slaapplek in Londen, laat dat best weten voor 15 september.

In de buurt van het ESF is er ook een camping waar je aan een hele lage prijs je tentje kan opslaan. Info : http://www.fse-esf.org . Je inschrijving is pas helemaal in orde en gegarandeerd als het geld op onze rekening verschijnt: 523-0801861-37 (Triodosbank).

Schrijf in via onze site http://www.wsf.be of contacteer ons voor méér info.

vraagje
by calimero Friday, Sep. 10, 2004 at 1:00 PM

is er één of andere grote demo gepland?

ondemocratisch
by Jan Friday, Sep. 10, 2004 at 3:35 PM

Het ESF werd hoogst autoritair georganiseerd... Als je daaraan niet wil meedoen (en geen hoge toegangsprijs wil betalen) kun je beter hier eens kijken

Een demo op zondag
by David Friday, Sep. 10, 2004 at 5:16 PM

Op zondag 17 oktober wordt er een grote demonstratie gepland. De hoofeisen van deze betoging moeten nog worden vastgelegd maar ze zullen aansluiten bij de centrale thema's van het ESF: voor een ander Europa in een andere wereld, tegen oorlog, racisme en imperialisme, voor een globalisering van sociale gelijkheid. De bussen van het Belgisch Sociaal Forum vertrekken pas na deze betoging. Aan het einde van de betoging op Trafalgarsquare spelen ondermeer the Asian Dub Foundation en The Clash.

Werd het ESF hoogst ondemocratisch georganiseerd? Jan weet er blijkbaar alles van. Er was inderdaad een conflict tussen delen van het organisatiecomité en een internationale groep die zich als 'horizontals' omschreef (mensen van zeer uiteenlopen grassrootsbewegingen). Die horizontals hebben inderdaad heel wat kritiek. Toch heb ik de indruk dat de meesten aan boord zijn gebleven en dit ESF niet zomaar de rug toekeren. Heel wat libertaire basisbewegingen steunen ondanks alle kritieken die ze hebben toch dit ESF.

Zelf wist ik er niet zoveel van. Ik had namelijk nooit de voorbereiding van een ESF meegemaakt. Ook ik heb een aantal kritieken. Tegelijkertijd moet gezegd dat alle voorbereidingsvergaderingen openstonden voor iedereen, dat die vergaderingen zowat in alle hoeken van Europa hebben plaatsgevonden en dat ikzelf vond dat je toch behoorlijk veel kanalen had om je zeg te hebben en het uiteindelijke programma mee vorm te geven. Een goed voorbeeld is misschien ook Indymedia London. Heel wat libertairen werken daaraan mee. Op zeker moment dreigde Indymedia-Londen zijn medewerking op te zeggen aan het ESF. Maar de klachten konden wel aan bod komen tijdens de voorbereidingsvergaderingen en uiteindelijk bleef ook Indymedia-Londen aan boord. Natuurlijk zijn er nu naast dit ESF ook tal van parallelle fora (Jan verwijst naar een anarchistisch treffen maar ook andere politieke bewegingen organiseren eigen dingen, er zijn ook communistische fora en zelfs de sociaal democraat Ken Livingstone organiseert zijn eigen meeting). Soms hebben die initiatieven een vijandige houding tav het ESF maar soms zijn het gewone parallelle initiatieven (extraatjes zeg maar). Laat duizend bloemen bloeien!!!