arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen neonazi's in onze straten
by Edwin Delanoeye Friday, Sep. 10, 2004 at 9:10 AM

Zoals U allicht ook vernam uit de media blaast een 'keure' van Europese neonazi's op11 september verzamelen in Antwerpen en dit op initiatief van het Vlaamse 'Groen Rechts'. Voor wie nog mocht twijfelen aan de ware aard van dat obscuur gezelschap: een blik op hun webstek maakt hun inbedding in het Vlaams neo-fascistisch landschap meer dan duidelijk.

Wij zijn van mening dat neonazi groepen als deze niet op de straten van onze stad thuis horen. Het nazisme en het neonazisme hebben de strategie van de spanning steeds als middel gebruikt om hun doelen te bereiken. Ook het Vlaams Blok heeft deze strategie steeds gehanteerd: om het met de woorden van Yves Leterme te zeggen: het Vlaams Blok hanteert slechts het conflictmodel. Daaraan de terechte vaststelling koppelend dat je met zulke groepen niet in zee kan gaan, geen samenleving kan opbouwen. Het is en blijft één van de verworvenheden en waarden van de burgerlijke democratie, ook al kraakt ze soms in haar voegen, dat met het neofascisme geen gemene zaak wordt gemaakt. Het is voor ons ook evident dat zulke groeperingen niet de burgerlijke rechten en bescherming kunnen genieten die zijzelf aan belangrijke delen van de bevolking ontzeggen. Het is voor ons dan ook evident dat je zulke groeperingen niet door onze straten laat lopen om te betogen en op die manier uiting te geven aan hun inhumaan en verwerpelijk gedachtegoed.

Wij begrijpen dan ook niet dat het stadsbestuur en de burgemeester, als hoofd van de politie, toelating hebben gegeven tot deze betoging en willen hier tegen met klem protesteren. De - overigens respectabele - pogingen om via dialoog tussen groepen en gemeenschappen de stad terug op koers te krijgen komen hierdoor komen hierdoor in een zeer dubieus daglicht te staan. Meer nog echter willen wij protesteren tegen de aanwezigheid van deze neonazi's op onze Antwerpse straten, in onze Antwerpse wijken en tegen de groei van het Vlaams Blok en haar gedachtegoed. Tegenover de racistische en discriminerende oplossingen die deze partij blijft voorstaan stellen wij een stad en een bestuur voor die sociale veiligheid en sociale zekerheid bieden voor iedereen die in deze stad woont, leeft en werkt, ongeacht huidskleur of sociale situatie.

Om een duidelijk njet te zeggen tegen de aanwezigheid van neonazi's in onze stad en een duidelijk ja voor een solidaire samenleving roepen wij op tot een spoedmanifestatie: afspraak op zaterdag 11 september, 13.00 op het De Coninckplein te Antwerpen, met als ordewoorden:

- geen neonazi's op onze straten
- sociale veiligheid en sociale zekerheid voor iedereen.

Op initiatief van De Ronde van 't Noord/Attac Antwerpen
Contact : Edwin Delanoeye, edelanoeye@hotmail.com 0484/67.13.15

Comac doet mee
by comac antwerpen Friday, Sep. 10, 2004 at 11:12 AM
antwerpen@chengetheworld.org 0485/100.958

Comac doet mee en ondersteunt de actie van Attac. Hierbij roepen wij ook op om vandaag mee te komen naar de Grote Markt om de petities (opgehaalde handtekeningen aan secundaire scholen) te overhandigen aan het stadhuis en de actie van morgen nog verder te verspreiden.
Afspraak om 17u grote markt antwerpen.

hgr
by hgr Friday, Sep. 10, 2004 at 3:35 PM

vrije meningsuiting ook voor nationalisten, tot spijt van wie t benijd

mening of misdaad?
by an Friday, Sep. 10, 2004 at 5:22 PM

beste hgr, recht op vrije meningsuiting? beseft u wel dat het stoken van haat en racisme, het aanhangen van hitler, het ontkennen of verdedigen van de kampen etc... geen meningsuiting maar een misdaad is. extreem rechtse groepjes die in migrantenbuurten wat gaan betogen, dat noem ik een werkelijke vernedering. zulk gespuis moet verboden worden.

Vrije meningsuiting
by Scottie Friday, Sep. 10, 2004 at 5:28 PM

Manifestaties verbieden, is dat geen kenmerk van totalitaire regimes?

verbod betoging fascisten
by an Saturday, Sep. 11, 2004 at 2:03 AM

als jij vindt dat gasten als die van "blood and honour" ea zich mogen bezighouden met nazistische toestanden, dan is dat jouw zaak. maar ik vind het een pure schande. zeker als je weet dat patrick janssens enkele maanden geleden een multicultureel straatfeest op het coninckxpleintje had verboden. waarom dat verbieden en neonazi's toelaten?

Re: verbod betoging fascisten
by Scottie Saturday, Sep. 11, 2004 at 4:42 PM

Vraag dat aan Janssens hé. Ik denk dat u Blood & Honour een beetje overschat, precies alsof ze zijn het Al Qaeda van de Lage Landen.