arch/ive/ief (2000 - 2005)

Teller Amerikaanse doden in Irak staat sinds dinsdag op 1000
by christophe callewaert Wednesday, Sep. 08, 2004 at 2:17 PM
christophe@indymedia.be

Sinds de start van de oorlog in Irak lieten al meer dan 1000 Amerikaanse soldaten het leven. De psychologisch belangrijke mijlpaal werd bereikt na een dag van zware gevechten in opstandige wijken van de hoofstad Bagdad en Fallujah in het noorden van Irak.

Sinds dinsdag staat de teller op 1003. Volgens tellingen gebaseerd op gegevens van het Pentagon zelf gaat het om 1000 soldaten en 3 'huurlingen'. Ze stierven in gevechten of na een ongeval. Op de site www.antiwar.com/ staat een teller die verduidelijkt dat de meeste doden vielen na de arrestatie van Saddam Hoessein. Sinds de machtsoverdracht eind juni vielen er 144 doden.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld haalde de schouders op toen hij met het cijfer geconfronteerd werd. Tijdens een persontmoeting op het Pentagon zei hij dat het terrorisme in de “beschaafde wereld” al veel meer dan 1000 slachtoffers maakte. De filmmaker Michael Moore roept daarentegen in de krant USA Today op om geen Amerikaanse 'kinderen' meer naar Irak te sturen. “1000 dappere soldaten zijn nu dood door een 'misrekening',” zo verwees hij naar een interview waarin Bush de oorlog in Irak een misrekening noemde.

"Wij tellen geen lijken"
Naast de dodelijke slachtoffers vielen er ook meer dan 7.000 gewonden. In augustus alleen al raakten 1.100 Amerikaanse soldaten gewond tijdens één van de vele zware gevechten in verschillende streken van Irak. Beelden van gewonden halen zelden het nieuws. Ook de beelden van Amerikaanse doodskisten worden zorgvuldig uit de journaals gehouden. (Zie de eerdere artikels op Indymedia.be daarover)

Officiële cijfers over het aantal Iraakse slachtoffers zijn er niet. De Amerikaanse bezetter houdt er zich niet mee bezig. “Wij tellen geen lijken,” zei generaal Tommy Franks die de invasie leidde ooit. Het Iraakse ministerie van Gezondheid is pas beginnen tellen na de zware gevechten in april dit jaar die vele slachtoffers maakten in Fallujah en Najaf. De site iraqbodycount schat het aantal slachtoffers op meer dan 11.000. Zij baseren zich op traditionele nieuwsbronnen en rapporten van enkele mensenrechtenorganisaties.


Iraq Coalition Casualties
by Lander Wednesday, Sep. 08, 2004 at 4:50 PM

Iraq Coalition Casualties, een duidelijke site die àlle coalitie-slachtoffers bijhoudt en zelfs een lijst met gedode mercenaries/contractors in z'n bestanden heeft.