arch/ive/ief (2000 - 2005)

Herzeelse Primeur: Gemeenteraadsleden verkozen tegen hun zin
by Filip De Bodt Wednesday, Sep. 08, 2004 at 11:58 AM
uilekot@skynet.be

Bij de oprichting van een autonoom bedrijf werden te Herzeelse de oppositieraadsleden verplicht om in de Raad van Beheer te gaan zitten

De Gemeenteraad van Herzele keurde gisteren de samenstelling van de Raad van Beheer van het Autonoom Gemeentebedrijf goed. Dit gemeentebedrijf gaat de onroerende goederen van de gemeente beheren. Op deze manier hoopt het gemeentebestuur een fiscaal centje op zak te steken. De LEEF-fractie koppelde vorige gemeenteraad voorwaarden aan de goedkeuring van deze constructie die door de ganse gemeenteraad goedgekeurd werden: er mochten geen nadelen zijn voor personeel en gebruikers van de culturele infrastructuur en er moest een degelijk financieel plan zijn alvorens tot de oprichting over te gaan.



Dat financieel plan lag gisteren voor op de gemeenteraad van Herzele. Het was opgesteld door het bekende bedrijf Pric, Waters en co en besloeg welgeteld een halve A4. Heel wat posten waren bovendien open gelaten of gewoon ingevuld met vraagtekens.



Er van uitgaande dat de gemeentewet stelt dat alle politieke fracties zitting moeten hebben in de Raad van Beheer en dat de wetgever dus ook een zekere eensgezindheid van de gemeenteraad veronderstelt om tot de oprichting over te gaan besloten de twee LEEF-gemeenteraadsleden en de CD&V dan ook niet in de Raad van Beheer te gaan zetelen en lieten dat ook kennen. Daarop organiseerde burgemeester Van Tittelboom een geheime stemming over de aan te duiden kandidaten. De LEEF! gemeenteraadsleden bleven op hun stoel zitten en weigerden aan de stemming deel te nemen. Tot onze verbijstering stemden de raadsleden van de meerderheid (VLD en SPa) de LEEF-vertegenwoordigster Leen Hanssens in de Raad van Beheer.



LEEF! vindt deze handelswijze totaal ondemocratisch: in Vlaanderen wordt men niet verkozen waar men verkozen wil zijn en wel verkozen waar men niet verkozen wil zijn. Wij hopen nu dat men niet zo ver zal gaan om onze vertegenwoordiger ook lijfelijk te dwingen aan de vergadering deel te nemen! LEEF wil de juridische mogelijkheden uitzoeken om deze beslissing teniet te doen.



Voor LEEF!



Leen Hanssens 054/501847

Filip De Bodt 0496/718472





Hoe is het verder afgelopen?
by Steven Michiels Wednesday, Sep. 15, 2004 at 5:19 PM
steven.michiels@pandora.be

Hoe is het verder afgelopen?
Wat zegt de Vlaamse Gemeenschap?