arch/ive/ief (2000 - 2005)

Initiatief lanceert: Hoezo, gelijke kansen?
by Jan Versluys (11.11.11) Wednesday, Sep. 08, 2004 at 9:55 AM

In najaar 2004, en wellicht ook nog tijdens voorjaar 2005 lanceert en begeleidt Initiatief de campagne "Hoezo, gelijke kansen?".

In najaar 2004, en wellicht ook nog tijdens voorjaar 2005 lanceert en begeleidt Initiatief de campagne "Hoezo, gelijke kansen?".

Initiatief is een samenwerking van 11.11.11., ABVV, ACV, ACW, Brussels Gekleurd, Chirojeugd Vlaanderen, Forum van Etnisch-Culturele Minderheden, Kerkwerk Multicultureel Samenleven, Objectief-beweging voor gelijke rechten, VAKA/Hand in Hand, Vlaams Minderhedencentrum, SoCiuS/steunpunt sociaal-cultureel volwassenwerk.

Met deze campagne wil Initiatief de mensen in Vlaanderen sensibiliseren rond de ongelijkheid van kansen die o.m. allochtonen op een aantal terreinen in onze samenleving ondervinden. Veel te veel mensen voelen zich bedreigd, onzeker, gepasseerd... En terwijl men overspoeld wordt met allerlei goedmenende campagnes, ontbreekt te vaak de gelegenheid om er eens goed over te kunnen ''klappen'. 'Hoezo, gelijke kansen' wil die kans wel bieden.

Clubs, comités, verenigingen enz. kunnen een beroep doen op een gespreksleider om te discussiëren over gelijke kansen in onderwijs, tewerkstelling, asiel en migratie, politieke en burgerlijke rechten. Om in de sfeer te komen wordt er een uitdagende video getoond, waarna op basis van een aantal probleemsituaties, telkens gepresenteerd met mogelijke, maar zeker niet perfecte oplossingen, het gesprek kan losbranden.

Niks is beter dan een praktijkvoorbeeld, en daarom organiseert Initiatief op vijf plaatsen in Vlaanderen een lanceerdebat. Een panel prominente of interessante figuren krijgt de video te zien, en mag zich daarna het hoofd breken over enkele probleemsituaties. Alles net hetzelfde als tijdens een gelijke-kansen-gesprek, met dat verschil dat er nu een publiek is dat meeluistert. Terwijl in een 'echt' gelijke-kansen-gesprek' elke aanwezige gestimuleerd wordt om mee te praten.

Hier vindt U de gegevens over de lanceerdebatten, zoals ze tot op heden bekend zijn:

Antwerpen - 22/09 Voorlopig panel: Naima Charkaoui (Forum minderheden), Katleen Van Brempt (SP.A, Vlaams Minister van Mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen), Mieke Officiers (VOKA) (gevraagd), Monique Verdickt (Moeders voor Moeders) (o.v.).

Brussel - 01/10 Panel: Fouad Ahadir (Spirit), Marc Berghman (ACW), Eric Corijn (filosoof, VUB), Bruno De Lille (Brussels schepen gelijke kansen), Frans De Keyser (verbond van Brusselse ondernemingen), Karel Gacoms (ABVV), Roel Jacobs (publicist/stadsverteller), Meryem Kanmaz (vorser Univ. Gent), Guido Minne (directeur Beursschouwburg), Nick Trachet (columnist, Brussel Deze Week), Roger Van De Voorde (VCA) (o.v.), Nancy Van Espen (UNIZO)

Aalst - 11/10 Geen verdere gegevens (ZYX)

Gent - 13/10 Panel (meeste namen nog onder voorbehoud): Guido De Leeuw (VZW Trefpunt), Martine De Regge (Gents schepen sociale zaken), Mario Pauwels (ACW), Sami Zemni (vorser, Univ.Gent), verder wordt er gezocht naar een topman van VOLVO en een woordvoerder van T-interim

St-Niklaas - 26/10 Panel: nog niet gekend

We hopen dat U tijd kunt vinden of maken om op z'n minst één van deze lanceerdebatten mee te maken. Want we denken dat dit een stimulans voor U zal zijn om zelf in eigen kring een gelijke-kansen-gesprek te organiseren, of om uw achterban te stimuleren dit te wagen.

Ondertussen kan U voor meer informatie terecht op de website http://www.gelijkekansengesprekken.be voor gedetailleerde informatie over de campagne.

Wilt u een gelijke-kansen-gesprek organiseren, dan kan U een gespreksbegeleider boeken op tel.: 02/ 502 00 50 (vragen naar Linh), hebt u nog wat inhoudelijke vragen, bel dan naar 03/281 15 05 (VAKA/Hand in Hand) of wenst U betrokken te worden bij de lanceerdebatten, of op een of andere manier een handje toe te steken, bel dan naar de nummers vermeld per lanceerdebat, of naar de algemene coördinatie 02/ 502 38 80 (vragen naar Bernard).

We willen beklemtonen dat de campagne "Hoezo, gelijke kansen?" enkel maar kan slagen als zoveel mogelijk organisaties er mee hun schouders onder zetten. En we denken dat U zeker gevoelig bent voor het idee de mensen zelf eens te laten vertellen hoe zij een discriminatievrije samenleving zien. Weg met het vermanende vingertje, we prikkelen zoveel mogelijk mensen zelf eens na te denken en te praten over het bestaan van discriminatie en wat er aan te doen, we stimuleren de mensen af te stappen van uitsluitingsdenken, en weer te opteren voor solidariteit.

Jan Versluys (11.11.11)

http://www.11.be

Ik vind dit wel vervelend...
by andrea de jong Thursday, Sep. 09, 2004 at 12:24 AM
mtiad@hotmail.com 093290181 5 Prosper Claeysstraat 9000 Gent

Ik vind het wel vervelend dit te moeten zeggen. Zelf ben ik voorstander van een zo groot mogelijke solidariteit, maar wat me dwars zit dat is dat kinderen in de kou blijven staan en niemand opkomt voor incestslachtoffertjes. Die zitten zowel bij de allochtonen als bij de autochtonen.
Willen al de organisaties die opkomen voor mensen zonder papieren dat ook om onze kindjes tegen daders te beschermen? Want nu moeten ze mee met de verdachte en wee wie zich daartegen verzet, die wordt gestraft met geldboetes en gevangenisstraf!
Zo ja, dan doe ik direct mee!
Andréa De Jong Moeders tegen Incest 5 Prosper Claeysstraat te 9000 Gent