arch/ive/ief (2000 - 2005)

Socialistische vakbond Antwerpse Post vraagt nationaal overleg over georoute-problemen
by christophe callewaert Tuesday, Sep. 07, 2004 at 6:21 PM
christophe@indymedia.be

ANTWERPEN/BRUSSEL -- Het einde van het conflict in het postkantoor van Antwerpen 1 is nog niet in zicht. De vakbonden verlieten dinsdag opnieuw ontgoocheld het overleg omdat de directie van De Post op enkele cruciale punten het been stijf houdt. Zo wordt vasthouden aan het schrappen van 13 nachtsorteerders. Jef Michielsen van het ACOD vraagt een nationaal overleg over de problemen rond de invoering van het georoute-systeem. Pas als daar een bevredigend akkoord uit de bus komt, worden de acties in Antwerpen stopgezet.

Het is deze middag opnieuw niet tot een akkoord gekomen?

Jef Michielsen: “Er is overleg geweest, maar wij zijn opgestapt omdat De Post net als gisteren het been stijf hield. Hun argument was dat als ze hier toegeven, ze dat ook in andere kantoren moeten doen. Ons standpunt is: oké als het hier niet lukt, dan moet dit nationale materie worden. We sturen de onderhandelingen door naar het nationaal niveau.”

Er komt voorlopig dus geen einde aan de acties?

Jef Michielsen: “Wij blijven actie voeren. Dat wil niet meteen zeggen dat we blijven staken, maar er zullen wel nog gerichte acties volgen. Tot dat De Post op papier zet dat ze bereid zijn om dit thema op nationaal aan te pakken en de verbeteringen en akkoorden die daar afgesloten worden in de georoute-organisatie op te nemen. Wanneer dat op papier staat, schorten wij de stakingen op.”

Wat is er gebeurd sinds gisterenavond?

Jef Michielsen: “We zijn gisterenavond terug naar Antwerpen 1 gekomen. De nachtploeg is onmiddellijk weer in staking gegaan. Die hebben besloten om het sorteercentrum van Antwerpen X in Berchem te bezetten. De directie van De Post was heel kwaad, maar de actie is wel zonder incidenten verlopen. We hebben de vrachtwagens leeg laten vertrekken.”

Hoe verklaar je het harde standpunt van de Post-directie?

Jef Michielsen: “Zij zijn bang dat ze overal toegevingen zullen moeten doen. Bon, in dat geval moeten ze het maar op nationaal vlak uitvechten. Ik begrijp hun houding niet goed. Er zijn problemen, maar de directie wil die niet aanpakken. Als een ondernemer tijdens de bouw van een huis ziet dat er iets mis is met de funderingen dan stopt hij om eerst dat probleem op te lossen. Hij weet dat hij niet kan wachten tot de dakpannen er liggen en het gebouw op instorten staat om dan pas iets aan de funderingen te doen.”

Hoe moeten we ons die nationale onderhandelingen voorstellen?

Jef Michielsen: “Er moet onderhandeld worden tussen de nationale vertegenwoordigers van de vakbonden en leden van het directiecomité. Als het moet met Johnny Thys zelf (gedelegeerd bestuurder van De Post, cc). Wie ze daar precies naar afvaardigen moeten ze zelf weten.”

Ziet u een mogelijkheid dat zo'n onderhandelingen er snel komen?

Jef Michielsen: “Ik wacht af.”

Maar zo'n onderhandelingen zouden wel kunnen vermijden dat we de komende maanden blijven geconfronteerd worden met stakende postbodes?

Jef Michielsen: “Dat is het. Kantoren in moeilijkheden waar de georoute al werd ingevoerd, kan je dan ondersteuning bieden. Werknemers van kantoren waar de georoute op stapel staat, zullen kunnen worden gerustgesteld. Vergeet niet dat Brussel 1 heel binnenkort op de agenda staat en daar mag je volgens mij nog grotere problemen dan in Antwerpen 1 verwachten.”

Hoe reageerden de werknemers?

Jef Michielsen: “Wij gaan ze vanavond en morgenvroeg toespreken en dan de reacties afwachten. Zijn ze bereid verder te staken, dan zal ik de staking erkennen. Als ze aan het werk gaan, is er ruimte om op nationaal vlak een dialoog te starten. Maar zelfs dan zitten prikacties er zeker in.”