arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Opinie] Bewaking luchthaven: Desinformatie en sensatie hand in hand
by Algemene Centrale ABVV Tuesday, Sep. 07, 2004 at 4:58 PM

Uit de gegevens waarover we momenteel beschikken blijkt in ieder geval dat de veiligheidsagenten op de luchthaven hun job correct uitoefenen . Het is derhalve totaal onrechtvaardig hen onderhuids een gebrek aan professionalisme te verwijten.

De VTM-journalist werkte in kunstmatige omstandigheden. Omwille van journalistieke deontologie  had hij de reportage aan de betrokkenen kunnen tonen en met hun reacties de reportage verrijken. Nu zijn de werknemers verplicht zich defensief op te stellen en zich te verdedigen.

De Algemene Centrale ABVV is niet tegen meer controle voor de werknemers uit de privébewaking, zoals de Minister van Binnenlandse Zaken voorstelt. Het gaat immers over een een job waar openbare veiligheid hoe dan ook mee te maken heeft. Dit is ondermeer één van de redenen waarom wij ons tegen de Europese richtlijn van Bolkenstein verzetten.

Het grote verloop van de werknemers in de bewakingssector heeft alles te maken met de steeds hogere flexibiliteiteisen die aan de werknemers gesteld worden en de werkstress ten top drijven. Dit doet vele werknemers de sector de rug toekeren. Tijdens CAO -onderhandeling blijft dit thema telkens opnieuw aan de orde, gisteren maar ook morgen zal dit het geval zijn.