arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslagenheid na afspringen onderhandelingen. Postmannen beraden zich over hardere acties
by christophe callewaert Monday, Sep. 06, 2004 at 5:48 PM
christophe@indymedia.be

De onderhandelingen tussen de bonden en de Post-directie zijn een maat voor niets geworden. De directie wil niet ingaan op de grootste bekommernis van de werknemers. In de sorteerdienst zullen 13 banen verloren gaan. De werknemers beraden zich over verdere en hardere acties.

Jef Michielsen (ACOD): “Wij krijgen er twee auto-diensten bij. Wat de binnendiensten betreft, is er nog geen oplossing, maar daar viel over te praten. Het zag er dus allemaal heel goed uit tot de sorteerdiensten ter sprake kwamen. De directie erkent dat er problemen zijn en wij verwachtten dus een toegeving, maar ze hielden tot onze verbazing het been stijf. Bij de sorteerdienst verdwijnen 13 van de 46 banen. Na de invoering van het georoute-systeem zal er geput moeten worden uit de pot van de versterkingsuren. Zo zullen ze de besparingen camoufleren.”

De geplande besparingen bij de sorteerdiensten leken vanmorgen nochtans het nijpendste probleem te zijn bij de werknemers.

Jef Michielsen: “Iedereen heeft wel zijn reden om niet meer in de uitreiking te staan. Veel van de andere diensten zijn een beetje op maat van de werknemers gemaakt. Precies die jobs worden geschrapt en voor hen zijn er weinig uitwijkmogelijkheden binnen de Post. Zij mogen nog tot 15 januari op Antwerpen 1 blijven om versterking te verlenen bij de opstart van georoute zoals voorzien in de akkoorden. Maar wat er daarna komt, weten we niet.”

Eerder had u aangekondigd enkel te onderhandelen met mensen die beslissingsmacht hebben. Is dat wel gelukt?

Jef Michielsen: “Er was iemand van de directie. Hij had beslissingsmacht en het zag er dus allemaal redelijk rooskleurig uit. Tot op het moment dat we aan het punt van die nachtdiensten kwamen. Toen ik merkte dat ze vast hielden aan de eerdere plannen heb ik mijn boeken dichtgedaan en ben ik opgestapt. Ik vind dit onaanvaardbaar. Dit kunnen we niet pikken.”

Hoe reageerde het personeel?

Jef Michielsen: “Heel veel volk was er niet meer, want de onderhandelingen hebben redelijk lang geduurd. Maar ook daar was de verslagenheid heel groot. Wat de reactie morgenochtend zal zijn, kan ik nu nog niet voorspellen. Maar dat er hardere acties komen is nu nog moeilijk te voorkomen.”

Zijn er nieuwe onderhandelingen gepland?

Jef Michielsen: “Morgen is er een paritair sub-comité mail gepland. De problemen van Antwerpen 1 zullen er ongetwijfeld aan bod komen. Ik ben daar zelf niet op aanwezig, maar mijn nationale collega's wel.”